НОВИНИ

18 месеца в Париж

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
19:45, 01.10.2024
Чете се за: 06:15 мин.
Aнализи
артета доволен съм отношението себераздаването играчите
Снимка:
Слушай новината

С всеки следващ сезон, да не казвам месец или дори мач, за Микел Артета се говори все по-усилено и все по-често. Мениджърът преобрази Арсенал до степен, в която те вече са основният конкурент за трона на Манчестър Сити, отнемайки това амплоа на Ливърпул. Еволюцията на тима се дължи на доста фактори - правилно управление, генериране на достатъчно приходи, точни трансфери в голям прицент, и - разбира се - Микел Артета, който може да се превърне от един отличен полузащитник, какъвто беше преди години, в треньор от най-висока класа.

Може би ще бъде спекулативно да твърдим подобно нещо, но трансферът на испанеца от Барселона в Пари Сен Жермен през януари 2001 ще му помогне доста в треньорската професия, без дори той тогава вероятно да го осъзнава. Точно във френската столица Артета за пръв път проявява лидерски качества, които му позволиха да бъде предпочетен за треньорския пост в един от най-големите клубове в Англия.

На 18 години Микел разбира, че едва ли ще се пребори за място в центъра на игрището при каталунците в конкуренцията на Хосеп Гуардиола, световния шампион с Франция Емануел Пти, национала на Нидерландия Филип Коку и вече започналия да впечатлява с невероятните си способности Шави Ернандес.

Следва 18-месечен период под наем при парижани, които все още не са се превърнали в хегемона на френския футбол, в какъвто вид ги познава футболният свят днес, но все пак успяват да постигнат добри резултати в Шампионската лига, а и в състава им личат имена като Джей Джей Окоча, Никола Анелка и Маурисио Почетино. Малко след трансфера на Артета при ПСЖ се озовава и един бразилец, пристигащ от Гремио, зовящ се Роналдиньо.

Микел не говори почти никакъв френски, но с помощта на владеещите испански съотборници се аклиматизира добре и бързо се приспособява, като началото за него на "Парк де Пренс" никак не е лошо. Интересното е, че в спомените си Артета описва Почетино като "по-голям брат" и "футболен баща". Двамата делят една хотелска стая през първите три месеца, защото самият Почетино също пристига в тима на Пари Сен Жермен през 2001, напускайки Еспаньол. Разликата е, че аржентинецът е с 10 години по-възрастен от Артета.

"В онези години той вече беше треньор. Даваше ми съвети. Казвах си: Леле! Харизмата, аурата, характерът - всичко си има!", разказва през 2023 Артета по адрес на някогашния си съквартирант.

Треньорът Луис Фернандес иска от Микел да заеме позицията на дефанзивен полузащитник. И той изпълнява тази функция прекрасно. Целта е да създава повече пространство за по-креативните играчи като Окоча. Технически Микел е брилянтен, което не е изненада, отчитайки, че идва от Барселона, но интересното е, че за своите скромни 18 години, той демонстрира и чудесен тактически усет към играта.

Изиграва 11 мача през първия си сезон, дори открива и головата си сметка с попадение във вратата на Лил в предпоследния кръг на френската Лига 1. Както споменах - в онези години ПСЖ далеч не печели с лекота и тимът едва успява да завърши в горната половина на класирането в края на кампанията. Но всичко бързо ще се промени.

Пари Сен Жермен печели вече несъществуващия турнир Интерото и успява да си уреди място за Купата на УЕФА за сезон 2001/2002. Всичко започва отлично - 8 равенства и 10 победи в първите 18 мача във всички турнири (включително и тези от Интертото в разгара на лятото).

Артета изиграва пълни 90 минути във 15 от 16-те си мача в първенството, в които започва като титуляр до Коледа. Макар в двете домашни купи отборът да отпада рано, той изгледите за участие в Шампионската лига през следващия сезон никак не са лоши. Но за Микел всичко се променя точно заради участието в евротурнирите - ПСЖ играе 1/16-финал за Купата на УЕФА срещу Глазгоу Рейнджърс, а испанецът толкова впечатлява шотландците, че те предлагат на Барселона да откупят правата му за 6 милиона паунда. Към тази цялата ситуация само добавям, че в Барса вече на вратата на първия отбор чука и Андрес Иниеста. Макар Фернандес да иска да задържи в тима полузащитника, в крайна сметка Рейнджърс надделяват за подписа му.

Микел Артета изиграва над 40 мача през сезон 2001/2002 за Пари Сен Жермен - клуб, където отива (донякъде) заради Хосеп Гуардиола, комуто беше помощник на треньорската скамейка след години и клуб, където се сприятелява с друго популярно име от треньорския занаят на Острова - Маурисио Почетино. И клуб, който тази вечер ще гостува на неговия Арсенал в Шампионската лига.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран е изстрелял ракети към израелската територия, съобщи Тел Авив (СНИМКИ)
Иран е изстрелял ракети към израелската територия, съобщи Тел Авив (СНИМКИ)