НОВИНИ

19 години по-късно: Още ли е европейско първото евросело в България?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Таня Матева
06:57, 09.06.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

През 2005 г. пазарджишкото село Калугерово се провъзгласи за първото евросело в България. 19 години по-късно местните се чувстват все по-малко европейци, а титлата вече е загубила блясъка си.

Има ли още европейски следи в Калугерово, какви са настроенията сред хората и очакванията им към бъдещите евродепутати, провери наш екип.

През 2005 г. в Калугерово всичко стана евро - еврокъщи, евроулици, еврокметство. През 2005-a под тази табела е имало друга табела с надпис първото българско евросело. Само месец след това табелата изчезва.

"Открадна се табелата, изчезна и аз сега не мога да ви покажа нищо от това имаме само снимка на табелата. Щом сме евросело сигурно еврокрадци са я откраднали", каза Ангел Божилов, кмет на с. Калугерово.

Независимо от липсващата табела селото получава златен печат за уникално европейско селище. Калугеровци обаче все по-малко се смятат за европейци.

"Очаквам нещо да се промени, ама дали ще се промени Господ и стари баби знаят".

"Младежите и хората от селото избягаха в Европа и тогава къде е Европа - не е тук", смята Ангел Божилов, кмет на с. Калугерово.

"Като кажем сега, че ще гласуваме - никой, всички са против, защото не сме разбрали какво точно се случва от евродепутатите", каза Пенка Ненчева - библиотекар и секретар в читалището.

Все пак местните не отричат ползите от Европа. Виждат ги в спечелените европроекти, с които са модернизирани детската градина, училището, читалището. Изграден е евростадион, на който тренира селският отбор.

"Вече 10 години сме в А окръжна. Гледаме да сме в средата на класирането. Печелим, губим", разказва Петър Ганин, треньор на ФК "Спартак"-Калугерово.

Кой ще се класира и ще попадне в евроотбора на Европейския парламент, ще разберем съвсем скоро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България гласува на избори 2 в 1
България гласува на избори 2 в 1
Слънчево и все по-горещо време през новата седмица
Слънчево и все по-горещо време през новата седмица