НОВИНИ

Вагнеровият фестивал на Софийската опера ще бъде открит на 13 юни

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:45, 08.06.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската опера и балет открива тазгодишния Вагнеров фестивал на 13 юни с премиерния спектакъл "Лоенгрин". Режисьор е маестро Пламен Карталов, а в постановката ще участва и мъжкият хор на Българското национално радио.

На 13 и 23 юни ще видим сцената на Софийската опера, превърната в античен театър, с огромно дърво в средата и звезден състав от солисти, подготвяни през последните 6 месеца лично от световноизвестната оперна прима Анна Томова-Синтова. Маестро Карталов разказа, че е поканил Синтова, защото според него няма по-философски интерпретатор на операта от нея. Обясни и защо разчита основно на български солисти в сложните вагнерови опери.

"Моята кауза е да създадем едно ново поколение, по нов начин мислещи като манталитет оперни артисти, които да бъдат съизмерими със своите колеги от целия свят", заяви акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет.

Новозеландският тенор Саймън О'Нийл и българският му колега Костадин Андреев влизат в ролята на Лоенгрин, а в образа на Ортруд - сопраните Мариана Цветкова и Габриела Георгиева.

"Обожавам Лоенгрин, това е една от първите Вагнерови роли, които съм изпълнявал. Първо на фестивала в Байройт, а после и в Ковънт гардън. Това е невероятна роля и съм безкрайно щастлив, че ще имам честта да участвам в постановката тук, заедно с брилянтния състав на Софийската опера и балет", коментира Саймън О'Нийл - Лоенгрин.

Ортруд не съществува в мита за Лоенгрин, ролята е изцяло създадена от Вагнер, като образ на силната съвременна жена. Изключително трудна и изискваща във вокално отношение е тя за Мариана Цветкова, която вече 30 години изпълнява Вагнерови героини.

"За мен тази роля е много висока летва, която аз съм си поставила. Ако погледнем вокалната партия на Ортруд, тя поставя основата на по-късния стил на Вагнер - шпрех гезанг - един вид пея, говорейки и говоря, пеейки, така че Ортруд е много богата", каза Мариана Цветкова - Ортруд.

"Лоенгрин" е осмото заглавие по произведение на Вагнер в Софийската опера през последните 14 години. Една приказна история, разказана по неповторим, новаторски начин от маестро Пламен Карталов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албания е първият национален отбор, който пристигна в Германия за Евро 2024
Албания е първият национален отбор, който пристигна в Германия за Евро 2024
Представителите на близо 100 СИК в област Благоевград не са се явили за изборните материали
Представителите на близо 100 СИК в област Благоевград не са се явили за изборните материали