НОВИНИ

В пет европейски страни гласуват днес на изборите за Европейски парламент

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:09, 08.06.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

В пет европейски страни гласуват днес на изборите за Европейски парламент на третия ден от евровота. Това са Италия, Словакия, Чехия, Латвия и Малта. Какви са нагласите и очакванията в Брюксел преди утрешния изборен маратон, когато гласуват мнозинството страни-членки? В Брюксел е специалният пратеник на БНТ Добрина Чешмеджиева.

Белгийците имат да мислят три пъти повече, защото те ще гласуват на цели три избора в тяхната страна утре. В Брюксел се проведе протест срещу нацизма и срещу омразата. Шествието премина през централните улици на града.

Председателят на Европарламента Роберта Мецола гласува в Малта - една от страните, която се включва днес в европейския изборен маратон за определяне на състава на 720-членния законодателен орган. Заедно с националните плавителства, той кове законите, които регулират общия пазар от 450 милиона души и неговата бюджетна рамка от 1 трилион евро.

"Надявам се демокрацията да победи. От дълго време от името на Европарламента провеждаме кампания, така че да окуражим да гласува всеки гражданин на Евросъюза във всяка от 27-те страни членки. В противен случай, други ще решават вместо вас. Следващите пет години ще са много важни, с редица предизвикателства пред Европейския съюз. Можем да вземем решение за посоката, която ще поеме нашата собствена страна и Европа", подчерта Роберта Мецола - председател на ЕП.

Словакия днес определя своите 15 евродепутати. Предизборната кампания беше белязана от политическо разделение и покушение срещу премиера Роберт Фицо. Той упражни правото си на глас в болница, където продължава да се възстановява от четири огнестрелни рани, получени на 15 май.

"Покушението ще повлияе много на изборите защото значително увеличи популярността на позициите на премиера Фицо. Надявам се хората да бъдат обективни, вместо да се повлияят на вота от последиците от стрелбата".

47 милиона избиратели в Италия определят днес и утре 76 евродепутати на страната. Фаворит е крайнодясна формация "Фратели Диталия" на 47-годишната Джорджа Мелони - настоящ премиер и водач на листа. Очаква се нейната партия а изпрати 22-ма представители при шест досега и така да допринесе за очертаващия се възход на крайната десница в Европарламента.

Снимки: АП/БТА

Вицепремиерът Матео Салвини, който е лидер на антиимагрантската формация Лига призова за "повече Италия и по-малко Европа".

На вота в Латвия 16 партии си оспорват 9 евродепутати - с един повече за страната от досегашния Европарламент. Начело в сондажите са националистите от Национално обединение, водени от евродепутата Робертс Зиле, следвани от центристите от "Нова единство" на заместник-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис.

"Тези избори за Европейски парламент са важни, преди всичко, защото все още имаме война в Европа. Следващият Европарламент има много работа по укрепване на европейската отбрана и външните граници на Европа", подчерта Едгарс Ринкевичс - президент на Латвия.

В Чехия гласуването за 21 евродепутати приключи. То продължи два дни при по-висока активност, отколкото на вота през 2019 г. Повечето от 27-те страни - членки на Евросъюза, гласуват утре, включително моторите на общността - Германия и Франция.

Вижте прякото включване на Добрина Чешмеджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови смени на членове на секционни комисии в Хасково часове преди вота утре
Масови смени на членове на секционни комисии в Хасково часове преди вота утре
Георги Костадинов: Направихме добър двубой и можехме да победим (ВИДЕО)
Георги Костадинов: Направихме добър двубой и можехме да победим (ВИДЕО)