НОВИНИ

Преди вота на българите в Турция: Агитация в деня за размисъл

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:44, 08.06.2024
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

В Турция избори 2 в 1 ще има само в дипломатическите и консулските ни представителства. Във всички останали секции българските граждани ще могат да гласуват само за парламент заради изискването за адресна регистрация на територията на България или друга държава членка на ЕС. Как протече денят за размисъл в Истанбул? Там са специалните пратеници на БНТ - Милена Кирова и Станислав Ангелов.

Спокойно протече денят за размисъл в Истанбул. Секциите бяха подготвени и запечатани. Впечатление правят агитационни плакати на турски език в центъра на града и буквално на входа на едно от училищата с две секции. След като обърнахме внимание на комисиите и местните изселнически организации - агитационният плакат беше премахнат.

Иначе, избирателните секции в Турция са 166. А предварително заявления за гласуване са подали повече от 23 500 души. Но дори и да не са подали, избирателите могат да попълнят декларация и пак да гласуват. По-голямата част от хората в града се чувстват все по-ангажирани с държавата, затова гласуват толкова активно смята генералният ни консул.

Събота - центърът на квартал Авджълар в Истанбул, компактно населен с хора с българско гражданство - на ключови места плакати и билбордове на турски език приканват притежателите на български паспорти да гласуват за определена политическа формация. Голям трансперант е поставен и на входа на училището, в което има две секции.

"Нашите, които са в организацията, отидоха да го вземат от там.

- БНТ: Няма да има агитация?

- То днес не трябва да има, ама сигурно са го забравили", каза Хюлия Алтън - жител на Истанбул.

Речено. Сторено. Плакатът беше премахнат от оградата на училището, а вътре подготовката на секциите започна в следобедните часове. Причината: сутринта в същите класни стаи имаше изпити. Въпреки умората от честите избори, мотивация за гласуване не липсва.

"Хората вече свикнаха и на машините. Обаче важното е да дойдат да гласуват. По-възрастните повече гласуват. Важното е младежите да дойдат да гласуват всъщност. Ние с дружествата и организациите добре организирано работихме, за да дойдат всички да гласуват", коментира Хюлия Алтън - жител на Истанбул.

"Тези избори за нас - българските турци са много важни. Ние искаме гласът ни да се чува в бъдещото правителство", заяви Ефраим Камберолу - общински съветник в Авджълар.

Изборите в Истанбул са истинско предизвикателство, заради големите разстояния и големия брой секции - 51. Голям е и броят на заявленията за гласуване.

"По-голямата част от тях, включително вече и младите хора, с течение на времето се чувстват по-ангажирани с държавата, не само, че са български граждани, но вече виждаме, че участват и в най-различни насоки на обществения живот - съвместни проекти, съвместни търговски фирми. Въобще, интересува ги ситуацията в България и ,разбира се, желанието на всички е да могат да помогнат за едно стабилно правителство, така че и те, както самите казват, да бъдат по-добре", обобщи Васил Вълчев - генерален консул на Република България в Истанбул.

За да се избегне забавяне на началото на изборния ден, в методическите указания на ЦИК е предвидено как да се действа при неявили се членове на комисии.

"Предвидено е членовете на СИК да се обадят по телефона в ЦИК и там, без забавяне, да съобщят резервите, а вече след това, когато ЦИК се събере на заседание, то се обективира в решение", заяви Васил Вълчев - генерален консул на Република България в Истанбул.

На вота в Турция и в чужбина няма преференции.

Вижте прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов: За Лигата на нациите ще трябват и победи (ВИДЕО)
Кирил Десподов: За Лигата на нациите ще трябват и победи (ВИДЕО)
Ертан Томбак пред БНТ: Радостно е, че показахме добра игра (ВИДЕО)
Ертан Томбак пред БНТ: Радостно е, че показахме добра игра (ВИДЕО)