НОВИНИ

19-годишно момиче загина в района на Мальовица

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:29, 01.09.2022 (обновена)
15250
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

В Рила загина 19-годишно момиче. Нещастният инцидент е станал в неделя на съоръжението Виа ферата на Мальовица. Момичето е паднало от скалата и е починало на място. Тя е била без необходимата екипировка за такова съоръжение. От Планинската спасителна служба потвърдиха за инцидента, но отказаха да коментират, защото по случая тече разследване.

Момичето е паднало от 70 метра, последвано от свличане по улей около 300 метра. Била е без опит и без планински водач. Очевидец на инцидента, който пожела да остане анонимен ни разказа, че 19-годишното момиче, което пострада фатално на Виа ферата - Мальовица, не е разполагала със задължителната седалка за катерене.

Младата жена е имала само въже, завързано през кръста и каска за велосипед. Виа ферата или железен път, е специална инфраструктура в планината, която позволява на не чак толкова опитни алпинисти да изкачат високите и стръмни скали.

"Преди две седмици с приятели бяхме там и фератата е изключително красива, много прекрасни гледки открива към долината, но крие своите рискове. Задължителната екипировка минимум е така наречения "Виа ферата сет", който включва този осигурителен ремък, седалка и каска", обясни Иван Песев от магазин за планинска екипировка.

Велислав Малджиев се катери по Виа ферата - Мальовица от както е създадена, водил е десетки групи там. Качва и сина си, когато е едва на 4 години.

"Самата Виа ферата не е трудно, но е опасна и не би трябвало хора неподготвени или без необходимия водач с необходимите знания да го правят. Ето го един сет, който си е за катерене с два ремъка, откачаш единия, другия винаги закачен и да паднете, ще ви задържи другия. Но и това да го имаш и не знаеш как се употребява пак е опасно, или трябва да минете курсове или да си наемете опитен водач", каза Велислав Малджиев, алпинист и инструктор по екстремни спортове.

Екипировката за Виа ферата не е евтина, цените започват от 200-300 лева за сет. Затова такива екипировки се предлагат и под наем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на волейболистите Николай Желязков подава оставка
Треньорът на волейболистите Николай Желязков подава оставка
Във Видин посрещнаха мощите на свети Лука Изповедник
Във Видин посрещнаха мощите на свети Лука Изповедник