НОВИНИ

19 производства за купуване на гласове са образувани след акции на МВР, проверките ще продължат до последно

bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 23.09.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Акции срещу търговията с гласове в цялата страна провежда МВР по предвапрително утвърден график от края на август насам. Към момента има образувани 19 досъдебни и бързи производства, свързани с нарушения на изборните права. Получени са 99 сигнала като 75 от тях са свързани с нарушаване на изборните права на гражданите, а другите са за административни нарушения, отчете главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"Всички тези операции, които ще продължат да се извършват на територията на страната, имат за цел недопускане на купуването на гласове, осъществяване на корпоративен вот - в тази посока ще се насочат усилията на МВР до последния момент, включително и в изборния ден.", увери главният секретар на МВР.

До настоящия момент в качеството на обвиняем е привлечено 1 лице, съобщиха от прокуратурата. От началото на предизборната кампания на 2 септември до днес сутринта са образувани 118 преписки, по 48 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите за 48-ото Народно събрание, са разпределени както следва: АП-София – 9, АП-Пловдив -2, АП-Варна – 5, АП-Велико Търново – 2, АП-Бургас - 1.

Във всяка област на страната са създадени областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.

Подробности вижте в прякото включване на Даниела Цекова.

С цел недопускане изкривяване на вота днес се провеждат операции в районите на Стара Загора и Добрич, съвместно с НАП, БАБХ и други контролни органи. Правят се повсеместни проверки на заложни къщи, магазини, заведения, места на сборища на криминален контингент.

В рамките на акцията в Стара Загора към момента са образувани 8 досъдебни производства и са задържани 12 лица - за наркотици, управление след употреба на наркотици, кражби, както и 3-ма обявени за издирване.

В Добрич са образувани 9 досъдебни производства, 13 са арестувани за различни престъпления.

Специализирана полицейска операция се провежда в област Добрич

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, коментира, че акциите, които засягат целия спектър от престъпления, имат превантивен ефект и срещу търговията с гласове.

"Поехме ангажимент - основните ни действия са насочени към превенция, а вторите ни действия са насочени към издирване и установяване на лица, замесени в изборни престъпления. Това е част от превенцията. Смятаме, че борбата с престъпността по места е превенция и по отношение на нарушенията на изборния процес. Защото основната група хора, които се занимават с тази незаконна дейност по време на изборите, са хора, които по принцип се занимават с престъпна дейност. Когато полицията работи с тях в аванс, голяма част от тях се отказват да се занимават с тези практики по изборите.", коментира Демерджиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж почина пред Центъра за спешна помощ в Самоков
Мъж почина пред Центъра за спешна помощ в Самоков
Камион се вряза в къща в Плевенско, има загинал
Камион се вряза в къща в Плевенско, има загинал