НОВИНИ

2 часа до връщане на първия мандат - ще бъде ли изпълнен или не?

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:07, 22.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Два часа до връщане на първия мандат - ще бъде ли изпълнен или не.

Ще има ли кабинет "Габриел", след като и "Има такъв народ" заявиха, че няма да го подкрепят.

Появиха се и различни версии за управлението на страната.

Седмица след като кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел при първия мандат за излъчване на правителство не е ясно дали ще предложи структура и състав на проектокабинет или ще върне папката неизпълнена.

Вчера в някои медии се появи информация, че през уикенда ръководствата на двете най-големим парламентарни групи са разговаряли интензивно и са се разбрали да бъде излъчен кабинет с втория мандат, както и да има министър-председатели на ротационен принцип, като първите 6 месеца начело на правителството ще бъде Николай Денков, а следващите 6 Мария Габриел. Дали това е вярно засега няма официлна информация от нито една от политическите сили.

Слави Трифонов: ИТН няма да участва и да подкрепи кабинет на ГЕРБ

Снощи в късните часове в свой пост във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че никой не е разговарял с тях за структура и състав на кабинет с първия мандат, затова те няма да подкрепят такова правителство.

През седмицата както Слави Трифонов, така и депутати от парламентарната група даваха сигнали, че биха могли да подкрепят правителство с първия мандат.

ПП-ДБ водиха интензивни разговори на лидерско и експертно ниво с ГЕРБ-СДС няколко пъти повториха позицията си, която взеха преди изборите, че не биха подкрепили правителство с мандат на ГЕРБ-СДС.

"Чакаме си втория мандат да бъде връчен, има разговори между нас и всички политически сили включително и ГЕРБ по отношение на това, ние сме наясно, че ГЕРБ няма да изпълнят първия мандат. Мисля, че и те са наясно вече. Работа по правителство не е почвана. Ние сме предложили един състав преди седмици, когато мандатът дойде при нас най-вероятно ще преповторим същия състав или ако има някакви промени те ще са наши", заяви Росен Костурков.

В събота Националният съвет на БСП препотвърди позицията на Изпълнителното бюро, че не биха подкрепили правителство с първия мандат заради сериозни разминавания в позициите им относно износа на оръжия за Украйна и джендър идеологията. ДПС даде сигнали, че биха подкрепили правителство с първия мандат, но гласовете на ГЕРБ-СДС и ДПС не са достатъчни за излъчване на правителство с първия мандат.

Как ще се разсече сложният политически възел - очакваме да разберем в следващите часове.

Вижте още в прякото включване на Вера Александрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев не се яви на разпит в СГП
Иван Гешев не се яви на разпит в СГП
Валентин Райчев: Доволни сме от постигнатото в Загреб, но знаем къде са ни пропуските
Валентин Райчев: Доволни сме от постигнатото в Загреб, но знаем къде са ни пропуските