НОВИНИ

Слави Трифонов: ИТН няма да участва и да подкрепи кабинет на ГЕРБ

слави трифонов итн подкрепи правителство експерти
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
23:59, 21.05.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Късно тази вечер, часове преди Мария Габриел да върне изпълнен първия мандат за правителство, Слави Трифонов изненадващо заяви, че няма да го подкрепи.

Половин час преди полунощ той написа в социалните мрежи:

Миналата седмица обещах "Има такъв народ" да постъпи отговорно и да подкрепи експертен кабинет, защото пред България има съвсем реални проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Повтарям - експертен кабинет, без партийни лидери. От тогава до днес никой не проведе разговор по същество с "Има такъв народ". Никой. Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко. Това означава само едно. Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Но не е експертен. Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип. Затова "Има такъв народ" няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат. Продължавам да смятам, че страната се нуждае от редовно правителство и продължавам да смятам, че то трябва да е от експерти и да има широка подкрепа. Остават още два мандата. Дано там партиите загърбят своите тясно партийни интереси и да надделее интересът на България.

Това изявление е изненадващо на фона на изказвания на представители на ГЕРБ от последните два дни. Според тях правителството "Габриел" включва експерти, посочени от ИТН и ДПС. Бяха дори огласени и определени квоти. Каква е причината за обрата късно тази вечер така и не е ясно.

Утре в 15 часа Мария Габриел трябва да върне мандата на президента Румен Радев. След това той ще издаде указ и след това Народното събрание ще гласува правителството на ГЕРБ-СДС. След тази позиция на Слави Трифонов все по-невъзможно изглежда то да събере необходимите гласове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще вали и гърми, възможни са и градушки
Ще вали и гърми, възможни са и градушки
Гол от дузпа донесе успеха на Лацио срещу Удинезе
Гол от дузпа донесе успеха на Лацио срещу Удинезе