НОВИНИ

Часове преди връщането на мандата - какви са нагласите за кабинета "Габриел"?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:40, 21.05.2023 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Часове остават до момента, в който кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел трябва да върне изпълнен мандата за правителство на президента Румен Радев. Сред предложените имена на министри има експерти от ДПС и "Има такъв народ" - двете партии, които заявиха подкрепа за експертния кабинет на Габриел. Публично обаче конкретни имена все още не се коментират, но представители на ГЕРБ заявиха, че няма да има ярки партийни фигури.

От ГЕРБ-СДС коментираха, че ПП-ДБ не виждат нито един достоен човек от ГЕРБ, който да може да бъде член на кабинет, а в същото време очакват депутатите от ГЕРБ да подкрепят кабинет на промяната.

А според втората по големина коалиция - ПП-ДБ, самите ГЕРБ-СДС не искат кабинет с 5 гласа дошли от някъде, защото той би бил нестабилен. И казват, че шансът на втория мандат е 50%, докато на първия - нула.

Позицията на останалите е ясна: ДПС и ИТН ще предложат експерти в кабинета "Габриел".

БСП и "Възраждане" няма да го подкрепят.

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

Екатерина Захариева: ПП-ДБ имат още малко време да размислят и да ни подкрепят

От ГЕРБ определят поведението на ПП-ДБ като заинатяване, че правителство ще има с втория мандат. Екатерина Захариева запита: От кого ще търсят подкрепа.

"Те не виждат нито един достоен човек от ГЕРБ, нито един, нула, който да може да бъде член на кабинета, а в същото време очакват 69 депутати, тези недостойни хора, да подкрепят техен кабинет. Това, извинявайте, според мен е абсолютно безсмислено. И се надявам наистина на разум и този кабинет да бъде подкрепен, защото шансът с останалите е много, много по-малък", заяви Екатерина Захариева, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Владислав Панев, ПП-ДБ: Логично е ГЕРБ да подкрепи втория мандат, предвид поведението на Иван Гешев

Вероятно нито един от бившите министри на ГЕРБ няма да е част от проектокабинета на Мария Габриел, обяви Делян Добрев пред BTV и обясни: Разпределението на министерствата се очаква да бъде пропорционално разпределено между ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, които заявиха подкрепа, съответно: Между 3 и 5 министри за ДПС, двама за ИТН и между 13 и 15 за ГЕРБ-СДС.

"ДПС ще подходи с нужния диалог и ще участва в едно евроатлантическо мнозинство, което да даде тласък на България", допълни Хамид Хамид от ДПС.

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" гледат към втория мандат.

"Гръбнакът на този кабинет ще остане същият, какъвто го предложихме и преди няколко седмици. Промени на отделни имена на министри - да, ще има, разбира се. Повече експертност, така че бъдещите министри да могат да се справят с огромните предизвикателства", коментира Владислав Панев, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Изпълнителният съвет на ДСБ потвърди позицията на ПП-ДБ срещу кабинета "Габриел"

"Не знам господин Панев откъде разполага с тази информация. На този етап има пълно доверие, гласувано на академик Денков, така че той да излъчи кабинет, който може да се справи с всички тези задачи в тази ужасно сложна ситуация. Но академик Денков е този, който в случая ще трябва да предложи, ако счита за нужно, такава реформа в кабинет-състава в съзвучие с всички коалиционни партньори и с органите на партиите", заяви Лена Бориславова, ПП-ДБ.

Няма как партиите да си скъсат програмите, за да направят правителство с първия мандат, казват от БСП пред БНР.

"Даже и това да стане - от другите партии някой да не влезе да гласува или да е вътре, но да не гласува в пленарна зала - нали това ще стане пред очите на целия български народ. И ако това стане - тогава такива отделни депутати или партии ще бъдат демаскирани, а и второ ви гарантирам, че такова правителство с такива нелепи хитрости пред очите на целия български народ, няма да може да изкара дълго", каза още Румен Гечев, депутат от ПГ на "БСП за България".

Днес в 15 часа Мария Габриел ще връчи папката на президента - тогава ще разберем и предложението за поименен състав на Министерския съвет. По информация на Капитал, непотвърдена официално, двете най-големи коалиции са обсъдили вариант за кабинет с втория мандат и ротационен премиер.

Късно в неделя Слави Трифонов изненадващо съобщи, че ИТН няма да подкрепи и да участва в правителство с първия мандат.

Слави Трифонов: ИТН няма да участва и да подкрепи кабинет на ГЕРБ

Това прави невъзможно ГЕРБ-СДС да получат достатъчно парламентарна подкрепа за първия мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етна изригна отново, летището в Катания е затворено (СНИМКИ)
Етна изригна отново, летището в Катания е затворено (СНИМКИ)
Борусия Дортмунд взе своето срещу 10 от Аугсбург и ще влезе в последния кръг от Бундеслигата като лидер
Борусия Дортмунд взе своето срещу 10 от Аугсбург и ще влезе в последния кръг от Бундеслигата като лидер