НОВИНИ

Лъчезар Димов - главен методист на БФС: Не изоставаме като брой таланти от водещите нации

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 21.05.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Главният методист на БФС Лъчезард Димов даде ексклузивно интервю за БНТ, в което коментира редица теми, свързани с развитието на младите футболисти у нас.

Димов говори по време на "Турнира на талантите", който събра на базата в Бояна общо шест отбора, съставени от играчи от различни зони на България, които са част от проектонационалния отбор до 14 години. Сред гостите на събитието бяха селекционерът на мъжкия национален отбор Младен Кръстаич, техническият директор на БФС Георги Иванов и още десетки треньори и специалисти.

"Най-важното е, че успяхме за три дни да видим общо 112 деца от 6 региона на България, както и няколко, които играят в чужбина. Доволен съм много от играчите, защото те вложиха всичко. Тези турнири са важни, за да можем да повдигаме конкуренцията между нашите състезатели и да имаме поглед върху бъдещите ни национали. Ръководителите дадоха всичко от себе си, за да се получи един футболен празник", започна Димов.

Методистът разкри малко повече и около проекта "Футболно бъдеще", който е един от важните приоритети в 4-годишната стратегия за развитие на Българския футболен съюз

"Цялата програма е създадена в началото на този сезон и ще се разшири през следващия, когато вече ще имаме и национален отбор. 80 деца ще бъдат селектирани, 20 от които ще бъдат част от националния тим, а останалите ще бъдат разпределени в различни зони. Ще продължим с тази работа и за всяка една следваща възраст - U14, U15 и U16", сподели Лъчезар Димов.

Специален гост по време на "Турнира на талантите" беше и европейският шампион с Франция от 1984 г. Жан Франсоа Домерг, а Димов говори и за това каква е неговата роля в развитието на родните футболисти.

"Той ни дава ценни съвети за развитие на детско юношеския футбол и работи тясно с нас вече една година. От ФИФА също си кореспондираме с такъв човек и това е Калъм Ървинг. Техните препоръки са да се концентрираме повече върху потенциала на играчите, а не само върху актуалното им представяне. Да забелязваме и децата, които след време могат да развият своя потенциал", сподели главният методист на БФС.

Накрая той изрази позиция, че България не изостава като брой футболни таланти на водещите нации в спорта и сподели как би трябвало се отнасяме към родните състезатели, които проявяват качества в ранна възраст.

"Не изоставаме като брой таланти от водещите нации. Имаме много силни деца, но е важно да разпознаваме техния потенциал и да го развиваме, за да може нашата пирамида да бъде по-заострена и да прогресираме с годините", коментира Лъчезар Димов.

"Трябва да бъдем по-търпеливи към нашите таланти и да им даваме повече възможности да разгърнат своя потенциал. Да мислим за тях не само на терена, но и извън него. Тези, които са по-талантливи не трябва само да ги обгрижваме, ами да ги "ръчкаме" позитивно, за да бъдат предизвикани и да дават най-доброто от себе си", завърши главният методист на БФС.

Цялото интервю с Лъчезар Димов гледайте във видеото!

Автор: Мартин Гошев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде са климатиците от дарението за тежко пострадалите от наводнението в Карловско?
Къде са климатиците от дарението за тежко пострадалите от наводнението в Карловско?
Министърът на туризма: Проблемът с кадрите се решава с дългосрочна стратегия
Министърът на туризма: Проблемът с кадрите се решава с дългосрочна стратегия