НОВИНИ

Трябва ли да се отворят училищните дворове за спорт през почивните дни?

bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 21.05.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Властите в Пловдив обсъждат дали да отворят училищните дворове за подрастващите и в извън учебно време. До идеята се стигна след като омбудсманът Борислав Стаматов предложи във всеки от шестте района да се определят по две училища, където децата да спортуват след часовете. В момента от съображения за сигурност дворовете се заключват.

В двора на това основно училище в район „Южен“ допреди седем години се е влизало свободно след часовете. Служителите обаче си спомнят този период със смесени чувства.

"В двора влизаха деца, лятно време карат колела, колички, но и много злоупотребяваха, много боклуци – бутилки, фасове ... случавало се е след отпуските, когато дойдем на 25 август и започнем да чистим двора, два-три дена ние не можем да излезнем от двора. Събирали сме боклуци за цял самосвал направо", спомня си Василка Байрактарова – чистачка в ОУ „Димитър Талев“ – Пловдив.

Затова голяма част от директорите в града са резервирани отново да се върне този свободен режим. Особено след като са направили големи инвестиции в спортни съоръжения, които се използват постоянно в часовете по физическо.

"300 хиляди лева до този момент са вложени за изграждане на шест мултифункционални игрища, за полагане на тази ограда и за футболното игрище – 300 хиляди лева", казва Ирина Чолакова – директор на ОУ „Димитър Талев“ - Пловдив.

В общината също няма еднозначно предложение как трябва да се постъпи, защото отчитат и плюсовете, и минусите.

"Нощем може да е опасно, има доста голяма материална база във всяко училище. Или уикендите, когато пък се събират адски много хора, което води след себе си нуждата от допълнително почистване, допълнителна охрана и т.н. Проблемът е на масата, не е лесно решим особено в някои квартали, където зелените площи не достигат", смята Стефан Стоянов – заместник-кмет на община Пловдив.

Според решение на Общинския съвет в момента директорите управляват сградния фонд и дворовете и носят отговорност за тях. Отново съветниците трябва да намерят вариант, който да удовлетвори всички страни.

Нели Ангелова/Антон Марчев, Стоян Атанасов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагедия преди мач в Ел Салвадор: 12 загинали и около 100 ранени заради масово струпване
Трагедия преди мач в Ел Салвадор: 12 загинали и около 100 ранени заради масово струпване
Гавалюгов и сборният отбор загубиха финала на Младежката Евролига
Гавалюгов и сборният отбор загубиха финала на Младежката Евролига