НОВИНИ

Антоанета Костадинова в предаването "Зала на славата"

антоанета костадинова предаването зала славата
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 21.05.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Други спортове
Слушай новината

Антоанета Костадинова е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Токио 2020. Притежава седем златни медала от Световни купи, носител на десетки отличия от европейски първенства и международни турнири.

Тя е първата българска спортистка спечелила медал за България в Токио. Въпреки това първите ѝ стъпки в спорта са съвсем случайни.

"Самото начало бе много случайно за мен. Една от моите приятелки каза, че отива на тренировки по стрелба. Когато отидохме в залата треньорът ми Христо Маринов ме попита дали искам да опитам. Бързо влязох в спорта, разбирах какво се иска от мен", разказва тя.

Чаровната ни състезателка по спортна стрелба заминава за европейско първенство след едва 2 месеца тренировки и не след дълго постига редица успехи.

"Европейското първенство в Мюнхен през 2004 г. за мен бе шок, защото не очаквах да замина след 2 месеца тренировки. В отборната надпревара взехме бронзов медал. На Балканиадата в Белград направих личен рекорд, държавен рекорд, европейски рекорд при девойки и станах първа при жени. Уау", спомня си тя.

Кариерата ѝ не преминава и без куриози.

"На олимпийските игри в Лондон получих квота от Световната купа в Сидни. В Сидни обаче пистолета остана в стаята ми. Взех пистолета и се подготвих да стрелям при оставащи около 30 секунди. Сърцето ми щеше да изхвръкне. Наместих се и си взех квотата. Тръпката, че отивам на първи Олимпийски игри ми изигра лоша шега в Лондон. Тогава се разминах за финалите за по една точка в двете дисциплини", добави тя.

Антоанета Костадинова твърди, че спокойствието преди Олимпийските игри в Токио ѝ е помогнало да постигне необходимите резултати.

"За игрите в Токио си бях казала, че нищо не ме интересува. Зарадвах се, че отмениха Олимпиадата заради пандемията. Тази една година ми повлия добре психически. Това ми помогна да съ по-освободена. Бях много по-спокойна в сравнение с Рио. На финала се бях освободила от напрежението", допълни тя.

Вижте цялото интервю във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн със сребро на бухалки и бронз на обръч, Стилияна Николова със сребро на топка (ОБОБЩЕНИЕ)
Боряна Калейн със сребро на бухалки и бронз на обръч, Стилияна Николова със сребро на топка (ОБОБЩЕНИЕ)
Стефани Кирякова: Напълно заслужен златен медал за ансамбъла ни
Стефани Кирякова: Напълно заслужен златен медал за ансамбъла ни