НОВИНИ

Томас Бах пред БНТ: Всички българи могат да се гордеят с богата си спортна история

томас бах бнт всички българи гордеят богата спортна история
bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 21.05.2023
Чете се за: 07:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) – Томас Бах, даде специално интервю за БНТ по време на посещението си в страната ни по случай 100-годишния юбилей от основаването на Българския олимпийски комитет. С него разговаря Стефан Георгиев.

- Господин Бах, благодаря ви, че се съгласихте да говорим. Сега честваме 100-годишнината на Българския олимпийски комитет. Какво можете да кажете за българския спорт и за председателя на БОК Стефка Костадинова - жената, която покоряваше световните върхове?

- Всички българи могат да се гордеят с богата си спортна история. И тя не се разпростира само в последните 100 години. Ако погледнете колко медала е спечелила вашата страна средно на глава на населението, то ще разберете, че сте в челните позиции в доста класации. България обича спорта и това се усеща навсякъде. Виждам колко високо ценени са атлетите тук. Виждам и колко много всички уважават Стефка - като спортист и като дългогодишен управленец. А аз се чувствам като у дома си тук в София.

- Да поговорим за спорта в наши дни. Какви са най-големите предизвикателства пред спорта?

- Спортът днес стана още по-значим, с още по-важна роля. Бих искал да поговорим за това какво означава спортът и ще го направя основно в две направления - в годините на пандемията всички видяха, че спортът помага както физически, така и ментално. Хората разбраха, че спортът сближава - като едно невидимо лепило за разединеното общество. Да не забравяме и финансовата страна на спорта. Това е уникална възможност за всички, замесени в спорта, да бъдат като будители за своите общества. На международно равнище геополитическата обстановка е изключително сложна. Но спортът, очевидно, помага и там - и така трябва да бъде. Да сближава, да обединява, да има функция да събира хората. Всички да се сражават на спортното поле, а не на бойното. И се радвам, че виждам подкрепа в тази посока от президента на България и от вашата страна като цяло.

- Споменахте сложната геополитическа ситуация. През следващия месец, говори се, че руските и беларуските спортисти няма да бъдат допуснати до Европейските игри. Какво ще се случи догодина на Олимпийските игри? Тази тема ще се дискутира често.

- Международният олимпийски комитет следи внимателно всички състезания и политики на отделни федерации. Опитваме се да намерим начин руските и украинските атлети да участват на различни форуми при определени обстоятелства и критерии. И много международни федерации приемат тази политика и се опитват да я следват. Пример за това е последното световно първенство по джудо. Оценяваме много помощта и опитите за интегриране на всички атлети без излишно напрежение. Благодарим и на България в това число - на БОК и на президентската институция. Ще наблюдаваме какво се случва и ще опитаме да намерим справедливо и окончателно решение за Игрите в Париж.

- Някои от класическите спортове - като бокса и борбата - са заплашени да бъдат изключени от олимпийското семейство. Какво мислите трябва да променят там, за да запазят мястото си в програмата на Олимпийските игри?

- Знам колко е важна борбата за вас. И да ви кажа - не е съвпадение, че в моята делегация сега е и президентът на Международната федерация по борба Ненад Лалович, който е и член на Изпълнителния комитет на МОК. Така че мога да ви успокоя, че мястото на борбата е сигурно и няма нужда от притеснение. Що се отнася за бокса - там е по-различно. Ние в МОК нямаме проблем със самия спорт, с боксьорите. Напротив - искаме боксът да остане в олимпийската програма заради историята, традициите и значението му. Искаме да остане, наистина. Но проблемът е начинът на управлението на бокса - има много компоненти, които трябва да бъдат подобрени и дискутирани - съдийството, прозрачността при финансирането на някои турнири и много, много други. И това трябва да се разреши. Ако толкова искахме да изгоним бокса, той нямаше да участва на Игрите в Токио. И затова ние поехме отговорността да организираме боксовите състезания, а не международната федерация.

- Какво ще кажете за новите дисциплини - катерене, скейтбординг. Ето - догодина в Париж ще дебютира брейкът?

- Отворихме вратата за тези нови спортове, защото те са много атрактивни за младото поколение. И това се доказа в Токио. Младите "прегръщат" тези спортове, които вече си имат своя собствена аудитория. А и спортистите от традиционните спортове приеха радушно тази нова концепция. В началото имаше скептично отношение, но после олимпийският дух се разгърна в пълния му блясък и видяхме как спортистите си общуваха, бяха любопитни да научат нещо ново и да покажат уважение към качествата на другия. А и атмосферата при тези нови дисциплини е винаги някак приповдигнато, ведро.

- Последните Олимпийски игри се проведоха в Азия. Сега се връщаме в Европа. Какво мислите вие - ще видим ли отново екзотично домакинство като, да кажем Пьонгчанг?

- Аз не бих използвал думата "екзотично". Има зимни дестинации в Азия и Европа трябва да разбере, че не е единственият континент, който може да организира Зимни олимпийски игри и не единственият континент, който спада към олимпийското движение. Ние сме глобално движение и трябва да уважаваме всички, да показваме солидарност към всички спортисти и трябва да взимаме предвид различни мнения и оценки. Трябва да знаем какво означава да бъдеш в олимпийското семейство, да знаем какво представляват олимпийските ценности, да зачитаме мнението на всички 206 национални олимпийски комитети, така че просперираме сега и в бъдеще. Олимпийските игри са събитие, което е за всички - навсякъде по света. И всички трябва да се съревновават по мирен начин.

- Благодаря ви за отделеното време, господин президент!

- За мен беше удоволствие.

Вижте интервюто във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Червенков: Битката между Лудогорец и ЦСКА е добра за почитателите на футбола
Ангел Червенков: Битката между Лудогорец и ЦСКА е добра за почитателите на футбола
От нашите пратеници: Вяло и без ентусиазъм започна изборният ден в Гърция
От нашите пратеници: Вяло и без ентусиазъм започна изборният ден в Гърция