НОВИНИ

Превзет ли е Бахмут?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:44, 21.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Големият въпрос от фронта в Украйна - превзет ли е Бахмут. Володимир Зеленски настоява, че Русия не е окупирала Бахмут. По-рано Москва обяви, че е установила пълен контрол над украинския град след месеци на ожесточени сражения.

От своя страна Киев призна, че контролира "незначителна" част от Бахмут, но украинските сили напредват по фланговете в предградията и са на път да осъществят "тактическо обкръжение" на града.

Руините на нашите градове, изгорени до основи от руските бомби и артилерия, са подобни на това, което видях сега, заяви Володимир Зеленски, след като поднесе цветя в Хирошима в памет на жертвите на първия ядрен удар в света.

По-рано той посочи, че в Бахмут се е разиграла трагедия и градът остава единствено в сърцата на украинците. Твърдението му беше изтълкувано и като признание за военно поражение. Впоследствие Зеленски беше еднозначен.

Зеленски: Бахмут вече остава само в сърцата на украинците

"Украинските сили изпълняват много важна задача. Днес те са в Бахмут. Къде точно - няма да ви кажа. Но това означава, че към днешна дата Бахмут не е превзет от Руската федерация. Не може да има друго тълкувание", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

След двустранна среща с американския президент Джо Байдън Зеленски изрази увереност, че Киев ще получи бойни самолети F-16 на фона на подготвяната украинска контраофанзива.

"Съединените щати правят всичко възможно за укрепване отбранителните способности на Украйна, включително чрез нови общи усилия за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение като F-16", допълни президентът на САЩ Джо Байдън.

Той обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара, включително артилерия и бронирани машини. Байдън отбеляза, че F-16 не биха помогнали на Украйна при Бахмут, но ще изиграят голяма роля за справяне с бъдещи предизвикателства.

Украйна твърди, че още защитава индустриални и инфраструктурни обекти в Бахмут и контролира част от околните възвишения.

Битката за Бахмут: Украйна опроверга твърденията на Пригожин, че градът е под руски контрол

"Твърденията на Пригожин са неверни, както обикновено. Нашите части контролират няколко сгради и имат укрепени позиции в югозападната част на Бахмут", коментира Серхий Череватий, говорител на ВС на Украйна.

На фона на противоречивите съобщения за контрола над Бахмут лидерът на "Вагнер" публикува ново аудиопослание.

"В Бахмут няма украински войници, защото спряхме да вземаме пленници. Има много мъртви украински войници. Бахмут е завладян напълно до последния сантиметър. Зеленски лъже или като нашите военни командири просто не знае какво се случва на терен. Последният украински войник притича преди час и половина, облечен в женски дрехи. Застреляхме го, пленници не вземаме", каза още Евгений Пригожин, лидер на ЧВК "Вагнер".

По-рано руският лидер Путин поздрави наемническата групировка "Вагнер" за превземането на Бахмут, Кремъл обеща държавни награди за отличилите се в боевете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Ганев към българските гимнастички: Страхотни сте!
Любо Ганев към българските гимнастички: Страхотни сте!
Септември спря кошмарната серия след успех над Пирин
Септември спря кошмарната серия след успех над Пирин