НОВИНИ

От нашите пратеници: Първи резултати от екзит пол - "Нова демокрация" печели парламентарните избори в Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 21.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Първи резултати от екзит пол: "Нова демокрация" печели парламентарните избори в Гърция с между 36 и 40 процента. На второ място е СИРИЗА с между 25 и 29%. Третото място се заема от ПАСОК с между 9,5 и 12,5%.

Следват Гръцката комунистическа партия с 6-8% и националистическото "Гръцко решение" с 3,5-4,5 процента.

Още две партии са около прага за влизане в парламента – МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис с 2,5-4,5 процента и евроскептичната лява партия "Плевси елефтериас" (Курс на свободата) с 2,2-4,2 процента.

Избирателната активност е 48,76% и се смята за ниска за Гърция.

На основата на тези данни "Нова демокрация" би получила между 121 и 125 места в 300-членния гръцки парламент, което няма да ѝ осигури мнозинство да състави самостоятелно правителство.

"Възможно е да се формира правителство от "Нова демокрация" и ПАСОК", заяви пред БНТ професор Георгиос Плиос, преподавател по масови комуникации.

По думите му на тези избори е имало много голямо противопоставяне на партиите, а предизборната кампания е била концентрирана върху социалните медии.

"Политическият интерес в Гърция не е голям. Една част иска бизнес и строго политическо управление на страната, а друга приветства увеличението на социалните блага, това ще доведе до разделение в обществото", коментира проф. Георгиос Плиос.

По-рано днес лидерите на двете основни партии Кириакос Мицотакис и Алексис Ципрас дадоха своя глас и обявиха каква промяна очакват в страната.

"Днес гласуваме за бъдещето, за по-високи заплати, за повече и по-добри работни места, за по-ефективно здравеопазване, за общество с по-малко неравенства. Гласуваме за по-силна държава с важна роля в Европа, със защитени граници. Изборите са тържество на демокрацията. Днес отговорността за управлението на страната е ваша. Убеден съм, че утре ще дойдат по-добри дни за страната ни", заяви Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция, "Нова демокрация".

От нашите пратеници: Вяло и без ентусиазъм започна изборният ден в Гърция

"Днес е ден на надеждата. Хората държат в ръце шанса да наложат волята на мнозинството и да променят курса на държавата, да оставят зад себе си тежките и трудни 4 години на неравенство, несправедливост, недостоен живот на пенсионерите и липса на възможности за младите. До оставим зад гърба си едно арогантно правителство, което не разбира нуждите на хората, да отворим пътя за един прогресивен кабинет със социално справедлива програма. Правителство с нови лица, с нов стил на управление. Промяната е в ръцете на хората", допълни Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Вълев и Малина Иванова триумфираха в Маратона на приятелството в Плевен
Ивайло Вълев и Малина Иванова триумфираха в Маратона на приятелството в Плевен
Българите на четворка скул грабнаха сребро от европейското по академично гребане до 19 години
Българите на четворка скул грабнаха сребро от европейското по академично гребане до 19 години