НОВИНИ

2 май ще бъде неучебен за учениците в редица общини в страната

класна стая
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 17.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Кметове в страната подписаха заповеди за обявяване на 2 май за неучебен за учениците. Така почивните дни в училищата ще са от 1 до 6 май, включително. Решението им е съгласно чл. 105, ал. 3, от Закона за предучилищното и училищното образование, според който кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината.

Заповеди, с които обявяват 2 май 2024 г. за неучебен ден, вече разписаха кметът на Благоевград Методи Байкушев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметът на Ловеч Страцимир Петков, кметът на Русе Пенчо Милков, кметът на община Хасково Станислав Дечев, кметът на община Димитровград Иво Димов, кметът на община Троян Донка Михайлова. На 2 май няма да учат и учениците в Асеновград и Първомай.

Кметът на Смолян Николай Мелемов също обяви 2 май за неучебен ден за училищата в община Смолян, съобщи общинският пресцентър. От Регионалното управление на образованието обаче уточниха, че за момента само Смолян от 10-те общини в областта въвежда неучебен ден на Велики четвъртък.

Две общини от област Бургас - Карнобат и Поморие, също обявиха 2 май за неучебен ден. В РУО - Бургас събират информация от цялата област за това в кои други общини кметовете ще последват примера на останалите населените места.

За учениците в Плевен неучебен освен 2 май ще бъде и 15 май, реши кметът д-р Валентин Христов. На 15 май Плевен отбелязва празника на града. От общината допълниха, че е в подготовка празнична програма.

С призиви от родители 2 май да бъде обявен за неучебен се съобрази и кметът на София Васил Терзиев, който също вече подписа заповедта.

Ваканция е обявена на 2 май и в Самоков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Николов претърпя операция в Испания
Георги Николов претърпя операция в Испания
Живко Коцев влезе на разпит в антикорупционната комисия
Живко Коцев влезе на разпит в антикорупционната комисия