НОВИНИ

20 000 души от Националната гвардия охраняват Вашингтон

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:57, 14.01.2021
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Доналд Тръмп влезе в историята като първия американски президент, срещу когото са заведени две процедури за импийчмънт. Макар и да остават само 6 дни до встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън, решението, което беше взето от Камарата на представителите в Конгреса, може да сложи край на политическата кариера на Тръмп.

20 000 души от Националната гвардия охраняват Вашингтон. Седмица преди церемонията по предаване на властта и седмица след щурма на Капитолия, мерките за сигурност са по-строги от всякога.

Преди началото на разгорещените дебати около импийчмънта на Доналд Тръмп, Нанси Пелоси благодари на органите на реда, че са там, за да гарантират, че събитията от 6 януари няма да се повторят.

СНИМКИ: БГНЕС

Подстрекателство към метеж - това беше и обвинението на Долната камара към отиващия си президент. И ако през 2019-а републиканците застанаха плътно зад Тръмп, по време на първия опит за отстраняването му от длъжност, то сега 10 негови съпартийци гласуваха срещу него. Така с 232 гласа "за" и 197 "против" Конгресът повдигна обвинение на американския президент.

"Днес по безспорен начин показахме, че никой не е над закона, дори президентът на Съединените щати. Доказахме, че Доналд Тръмп представлява реална опасност за нашата страна", заяви Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите в Конгреса.

Във видео, разпространено от Белия дом, Доналд Тръмп призова своите привърженици да избягват насилието и да бъдат обединени. Той подчерта, че предаването на властта на 20 януари трябва да премине мирно, но не спомена процедурата по импийчмънт.

"Нахлуването в Капитолия беше удар срещу сърцето на нашата държава. Разгневи и ужаси милиони американци от целия политически спектър. Категорично осъждам насилието, на което бяхме свидетели миналата седмица. Насилието и вандализмът нямат никакво място в тази държава. Това, което извършиха тълпите във Вашингтон, е против всичко, в което вярвам. Нито един мой привърженик не би трябвало да извършва подобни дела", заяви Тръмп.

Какво следва оттук нататък? Макар и историческо, решението Доналд Тръмп да бъде подложен на втори импийчмънт няма да има развитие в оставащите дни от мандата му. От Сената заявиха, че дори да получат обвинителния акт, биха го разгледали, едва след като Джо Байдън встъпи в длъжност.

Очаква се и самата Пелоси да не бърза да прехвърля документите към Сената, за да може в първите 100 дни от управлението на новия президент да се разглеждат по-важни за страната теми, като овладяването на пандемията. А когато процесът срещу Тръмп започне, възможният изход е един - да му бъде наложена забрана да се кандидатира повторно за президентския пост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри с положителен тест за коронавирус
Анди Мъри с положителен тест за коронавирус
Хуркач е новият шампион в Делрей Бийч
Хуркач е новият шампион в Делрей Бийч