Екип на Световната здравна организация пристигна в Ухан

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:28, 14.01.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината (бета)

Повече от година след началото на пандемията екип на Световната здравна организация пристигна в Ухан - китайския град, където бяха регистрирани първите случаи на вируса. Целта на здравните експерти да открият как е започнала заразата.

След дълги преговори с властите в Пекин, дълго отлаганата мисия на екипа на Световната здравна организация започна. Действията на 10-те експерти обаче ще е доста ограничена. Те са поставени под двуседмична карантина в хотела, откъдето ще работят дистанционно. След това здравните експерти се надяват да открият отговора - как е започнала пандемията.

"Проучването ще ни помогне да се върнем назад във времето, за да идентифицираме райони, географски области и да определим момента, когато вирусът е преминал в хората", заяви Петер бен Ембарек, председател на екипа на СЗО в Ухан.

Учените са почти единодушни, че първоизточникът на вируса е прилеп. Неясен обаче остава преносителят, предал заразата на човек. Според китайските здравни власти заразата вероятно се е появила много по-рано и много вероятно в друга държава. В китайските медии все повече се говори, че вирусът е внесен със замразена храна.

Разказ пред БНТ: Година по-късно - българката, която беше блокирана в Ухан

Петер бен Ембарек допълни, че вероятно ще бъде едно дълго проучване преди напълно да разберем какво точно се е случило.

Мисията на Световната здравна организация съвпада с първия смъртен случай от COVID-19 в Китай от 8 месеца и със скок на заразените. Регистрирани са 138 нови случаи. Това е най-високият брой на заразени от март.

Ухан една година след пламването на заразата от COVID-19

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Утре ще започне разчистването на плаващото сметище край Своге
Утре ще започне разчистването на плаващото сметище край Своге
Кукерите от Благоевград честваха Сурва по стар стил (Снимки)
Кукерите от Благоевград честваха Сурва по стар стил (Снимки)