НОВИНИ

Екип на Световната здравна организация пристигна в Ухан

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:28, 14.01.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Повече от година след началото на пандемията екип на Световната здравна организация пристигна в Ухан - китайския град, където бяха регистрирани първите случаи на вируса. Целта на здравните експерти да открият как е започнала заразата.

След дълги преговори с властите в Пекин, дълго отлаганата мисия на екипа на Световната здравна организация започна. Действията на 10-те експерти обаче ще е доста ограничена. Те са поставени под двуседмична карантина в хотела, откъдето ще работят дистанционно. След това здравните експерти се надяват да открият отговора - как е започнала пандемията.

"Проучването ще ни помогне да се върнем назад във времето, за да идентифицираме райони, географски области и да определим момента, когато вирусът е преминал в хората", заяви Петер бен Ембарек, председател на екипа на СЗО в Ухан.

Учените са почти единодушни, че първоизточникът на вируса е прилеп. Неясен обаче остава преносителят, предал заразата на човек. Според китайските здравни власти заразата вероятно се е появила много по-рано и много вероятно в друга държава. В китайските медии все повече се говори, че вирусът е внесен със замразена храна.

Разказ пред БНТ: Година по-късно - българката, която беше блокирана в Ухан

Петер бен Ембарек допълни, че вероятно ще бъде едно дълго проучване преди напълно да разберем какво точно се е случило.

Мисията на Световната здравна организация съвпада с първия смъртен случай от COVID-19 в Китай от 8 месеца и със скок на заразените. Регистрирани са 138 нови случаи. Това е най-високият брой на заразени от март.

Ухан една година след пламването на заразата от COVID-19

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер се справи драматично с Фиорентина за Купата, уреди си среща с Милан
Интер се справи драматично с Фиорентина за Купата, уреди си среща с Милан
Дебютант се превърна в герой за Ювентус
Дебютант се превърна в герой за Ювентус