НОВИНИ

Новата билетна система в София ще заработи до края на месеца

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:25, 14.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

До края на годината ще бъдат подменени изцяло старите тролеи в София, а до края на месеца тръгва електронната тикет система. Новината дойде в деня, в който Столичният градски транспорт отбелязва своята 120-годишнина. За празника тази сутрин на площад "Александър Невски" имаше изложение на реставрирани и модерни превозни средства, бяха организирани и безплатни турове с ретро трамвай и автобуси.

До един от дългогодишните символи на столицата автобус "ИКАРУС" тази сутрин бяха паркирани новите превозни средства на града ни. Ежедневно по улиците на София се движат над 800 автобуса, трамвая, тролея и метровлака.

На днешното честване на 120 години градски транспорт в столицата беше представен и супер модерен електрически автобус. От общината се надяват скоро да видим и него по софийските улици.

В момента се очаква доставка на 30 нови електробуса, както и на 25 трамвайни мотриси, продължава и обновяването на тролейбусите с 30 нови.

"Работим върху синхронизация, върху все повече бус ленти, върху намаляване на интервалите на пътуване, за да може да бъде по-регулярно, не може да бъде реновиран градският транспорт или инфраструктурата, това трябва да върви ръка за ръка", заяви заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

Освен на супер модерен автобус, днес може да се повозите и на ретро трамвай от 30-те години.

"Моята баба ми е разказвала с каква любов са се возили в трамваите едно време в София, надявам се тази любов на софиянци към символа на града да се върне, защото трамваите имат бъдеще в София и в 21-и век", заяви общинският съветник Борис Бонев.

До края на месеца ще заработи и новата електронна система за билети. Освен карта за градския транспорт, ще можете да я използвате и с банкова карта.

СНИМКИ: БГНЕС

"Докосвате я, светва зелено и ви дава валидна карта. И вече това при вас доказва, че вие сте редовен пътник в това превозно средство", обясни Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност.

За по-голяма сигурност на пътниците в градския транспорт вече работи и новоизграденото видеонаблюдение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България посреща Мексико за Купа Дейвис на 5 и 6 март в зала "София"
България посреща Мексико за Купа Дейвис на 5 и 6 март в зала "София"
Маурисио Почетино спечели първи трофей като наставник в кариерата си
Маурисио Почетино спечели първи трофей като наставник в кариерата си