НОВИНИ

20 деца са с хранително натравяне, след като яли дюнери в карловско село

заради липса лекари родилното отделение ловешката болница спря работа
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
16:28, 02.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

20 деца с хранително отравяне са били приети и прегледани в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово, съобщи управителят на здравното заведение д-р Обрейко Обрейков. Децата, които са на възраст от 1,6 до 12 години, са яли днес по обяд дюнери от павилион в село Розино.

Те са дехидратирани и с повръщане. Едно от децата е в по-тежко състояние с по-ясно изразена дехидратация. Няма опасност на живота им. Отстъпени са легла от други отделения, за да може 10 от пострадалите пациенти да бъдат настанени в Инфекциозното.

След преценка на лекарите останалите деца или ще бъдат откарани в Инфекциозна клиника Пловдив, или ще бъдат изписани на домашно лечение.

Ще бъдат направени изследвания в Националния център по заразни и паразитни болести. Уведомено е РЗИ.

По-късно стана ясно, че Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив извършва проверки след сигналите за стомашно неразположение на децата. Заведението, където са яли децата, е запечатано и се охранява от полицията.

Екипите на ОДБХ-Пловдив са установили, че заведението има временна регистрация за преместваем обект, съгласно Закона за храните, за срок от една година. Удостоверението за регистрация не включва приготвяне на дюнер на място, какъвто децата са посочили, че са консумирали тази сутрин. Инспекторите на областната дирекция са установили, че в обекта се предлагат и други видове храни, приготвени на място, за които не е подадено уведомление.

В хода на проверката не са установени налични готови храни, които да бъдат изследвани в лаборатория. Извършват се проверки на документите за постъпилите в обекта храни и суровини.

Инспекторите са взели проби за лабораторен анализ от кухненски повърхности и натривки, в това число от персонала – един готвач, който е и собственик на обекта. Извършват се проверки и при доставчици, зареждали заведението в последните дни, с цел пълна проследимост на храните.

След извършената проверка в обекта, на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение заради неспазване на режима на работа, за който е получил разрешение. Инспекцията продължава до пълното изясняване на случая.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гавра с химна: Мъж изпя попфолк версия на "Мила Родино"
Гавра с химна: Мъж изпя попфолк версия на "Мила Родино"
Елена Рибакина и Коко Гоф започнаха с победи в Пекин
Елена Рибакина и Коко Гоф започнаха с победи в Пекин