НОВИНИ

22 донорски ситуации са реализирани у нас през миналата година

Благодарение на тях шанс за живот са получили 48 пациенти

европейски ден донорството 1016 българи чакат трансплантация
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 02.01.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

През изминалата година в страната са реализирани 22 донорски ситуации, съобщават от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Последната донорска ситуация е на 31 декември 2023 г. в столичната болница „Св. Анна“.

Близките на 35-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, взимат благородното решение да дарят органите ѝ и да дадат шанс за живот на други хора. Подходящите реципиенти, включени в листата на чакащите, се избират след извършване на необходимите изследвания.

През 2023 г. след донорски ситуации и решения на близките на донорите е даден шанс за живот на 48 пациенти, от които 42 са български граждани, а шестима – на други държави от ЕС, посочват още от агенцията.

Преди дни Иванка Динева, директор на агенцията, връчи статуетки „Дарител на живот“ на близки на донори, които тази година дадоха съгласие органите на близките им да спасят живота на непознати хора.

От Министерството на здравеопазването и от Агенцията поднасят искрени съболезнования към близките на донорите и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Към 7 декември 2023 г. в листата на чакащите за трансплантация са включени 859 пациенти, от които 806 се нуждаят от трансплантация на бъбрек, 17 на черен дроб, 30 на сърце, шестима – на бял дроб.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са очакванията от въвеждането на еврото у нас през 2025 година
Какви са очакванията от въвеждането на еврото у нас през 2025 година
България U20 започна подготовка за европейската квалификация в Румъния
България U20 започна подготовка за европейската квалификация в Румъния