НОВИНИ

2.6 млн. лв. са необходими, за да заработи Летище Русе

млн необходими заработи летище русе
bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 02.12.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Регионални
Слушай новината

2.6 млн. лв. са средствата, с които Община Русе е кандидатствала пред Министерството на икономиката, за да може Летище Русе да възобнови гражданските полети до София и обратно след 30 г. прекъсване.

След 30-годишно прекъсване: Очаква се възобновяването на полетите София - Русе

Подобна възможност вече коментира служебният министър на икономиката Даниела Везиева, която в студиото на "Денят започва" заяви, че има сериозен интерес от компания, готова да извършва полетите още от февруари 2022 г.

Кметът на Русе Пенчо Милков е оптимист, че всички необходими процедури могат да се реализират достатъчно бързо, за да заработи летището в указания срок.

"Общата сума на средствата, за които сме кандидатствали пред икономическото министерство и имаме за момента уверение, че ще ни бъдат предоставени, е 2 млн. и 600 хил. лв. Те включват ограждения, участък от пистата, който да се реновира, участъкът, който да се изпълни с нова маркировка, нови системи за сигурност – там са изключително високи изискванията, защото хора, които се качат на самолети в Русе на летище София ще слязат след "Check"-a и де факто могат да се качат директно за самолети презокеански, а багажът им да влезе в багажното на големия самолет. Такава е и идеята на превозвача", заяви кметът на Русе Пенчо Милков.

Той добави, че сумата е потвърдена и от специално назначените за целта междуведомствени работни групи в министерствата, които са анализирали също състоянието на летището край Щръклево и необходимите инвестиции средства, които да се инвестират, за да обслужва то редовни граждански полети.

"Първите полети ще са от т.нар. вид "денем и при хубаво време", което означава, че ще имаме много облекчени изисквания по отношение на техниката. Все пак освен това, към момента Летище "Русе" си работи като летище и е изпълнило 111 полета от леката авиация, което са самолети до 5.7 тона. То в момента е част от общинското предприятие "Паркстрой" и от 2015 г., когато Общината го придобива, ни струва всяка година по 80 000 лв. Това летище няма как да е на номинална печалба към момента, докато Общината работи с него. Ако се разширят полетите, то ще е на още по-голяма загуба, защото ще изисква екип, който да отговаря за сигурността, да е ръководство на движението и това ще са загуби", каза още кметът Пенчо Милков.

Той допълни, че ползата от полетите и това да има летище е, че интересът към града ще стане много по-различен. "Нашето желание е това да се случи. То изглеждаше невероятно, когато си го поставихме като задача, но сега изглежда доста по-вероятно", допълни кметът.

Двупосочен полет София - Русе за 60-80 лв. след февруари 2022 г.

Стана ясно още, че Общината към момента не може да се ангажира с конкретна сума за цена на билетите, която беше коментирана от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

Репортер: Андрей Кючуков

Снимки: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдъхновяваща история: Варненец пробяга 162 км за 34 часа без да спи
Вдъхновяваща история: Варненец пробяга 162 км за 34 часа без да спи
Общината в Кубрат: Гражданите ще продължат да получават необходимите здравни грижи
Общината в Кубрат: Гражданите ще продължат да получават необходимите здравни грижи