НОВИНИ

29 години от смъртта на легендарния пилот Аертон Сена

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:12, 01.05.2023
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
години смъртта легендарния пилот аертон сена
Слушай новината

Датата 1 май завинаги ще остане като една от най-тъжните в историята на световния спорт. На този ден преди 29 години Формула 1 загуби голямата си звезда Аертон Сена. Бразилецът почина след инцидент в седмата обиколка на провелата се по-рано същия ден Гран При на Сан Марино на пистата „Имола“.

Трикратният световен шампион се удря с висока скорост в бетонната стена на изхода от завоя „Тамбурело“ и издъхва напът за болницата в Болоня. Това е вторият смъртен случай за „черния уикенд“ на „Имола“, в който живота си губи и Роланд Ратценбергер. Австриецът загива след инцидент на завоя „Вилньов“ по време на съботната квалификация.

Аертон Сена напуска този свят на 33-годишна възраст след спечелени три световни титли, 41 победи, 80 подиума, 614 точки, 65 полпозишъна и регистрирани 19 най-бързи обиколки в 162 състезателни уикенд. Той оставя огромна следа не само във Формула 1, но и в спортния свят. И до ден днешен бразилецът бива смятан за един от най-великите, ако не и най-великият пилот, участвал някога във Формула 1.

Събитията в този "черен" уикенд през 1994 година са катализатор за множеството промени в спорта през следващите години, които в крайна сметка доведоха до това, че за последвалите 29 години Формула 1 загуби само още един пилот – Жул Бианки, който загина след инцидента си в Гран При на Япония през 2014 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов се класира за основната схема на „Чалънджър“ турнира в Прага
Димитър Кузманов се класира за основната схема на „Чалънджър“ турнира в Прага
Иван Алипиев с 15 точки, но БК Латина загуби от Умана Киузи
Иван Алипиев с 15 точки, но БК Латина загуби от Умана Киузи