НОВИНИ

30 години от трагичната смърт на легендарния бразилски пилот Аертон Сена

години смъртта легендарния пилот аертон сена
bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 01.05.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес се навършват 30 години от трагичната смърт на Аертон Сена. Легендарният бразилски пилот загина на 34-годишна възраст след жестока катастрофа по време на състезанието от Формула 1 в Сан Марино на 1 май 1994 година.

Сена е считан от мнозина за един от най-великите състезатели в историята на Формула 1. В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век той заформя страхотен дуел с французина Ален Прост, с когото са съотборници в Макларън-Хонда. Сена печели титлата през 1988, 1990 и 1991 година, като записва 41 победи, 80 подиума и 65 полпозишъна с отборите на Толеман, Лотус, Макларън и Уилямс. Той държи рекорда за най-много полпозишъни във Формула 1 до 2006 година.

През сезон 1994 Сена не успява да завърши първите два старта от сезона и е пределно амбициран да спечели в Сан Марино. На пистата "Имола" по време на седмата обиколка болидът на Сена напуска пистата със скорост от 307 километра в час и се удря в бетонна стена с 233 км/ч. Парамедици оказват първа помощ на Сена край пистата, но състоянието му е много тежко заради силна кръвозагуба. Той е закаран с хеликоптер до близката болница, но скоро след това лекарите обявяват неговата смърт.

Кончината на Сена е приета за национална трагедия в Бразилия. Повече от половин милион души излизат по улиците на Сао Пауло за неговото погребение.

Разследването на италианската прокуратура прави заключение, че катастрофата е предизвикана от проблем с волана, който е блокирал и не е позволил на Сена да вземе завоя. През 2007 година Върховният съд на страната обявява за виновен инженера Патрик Хед, но той не е осъден поради давност.

"Не мога да повярвам, че са минали 30 години", каза Бруно Сена, племенник на легендарния пилот.

През 1994-а той е на 10 години и е мечтаел да последва стъпките на своя чичо.

„Бях с цялото си семейство пред телевизора. Толкова е трудно за 10-годишно дете да го разбере. Спомням си всичко. Мисля, че всеки фен на Формула 1 знае къде е бил по това време, дори тридесет години по-късно", сподели Бруно Сена.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Белгия обяви, че няма да разчита на вратаря Тибо Куртоа за Евро 2024
Селекционерът на Белгия обяви, че няма да разчита на вратаря Тибо Куртоа за Евро 2024
Йотова: Държавната детска болница трябва да бъде построена
Йотова: Държавната детска болница трябва да бъде построена