НОВИНИ

30% ръст на туристите отчитат в Приморско

30% ръст на туристите отчитат в Приморско
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
16:02, 25.08.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

В разгара на летния сезон в Приморско отчитат 30% ръст на туристи. От 10 години морското градче за първи път е толкова желано за почивка. На какво се дължи интересът и помага ли на местната икономика?

Снимки на пълните плажове в Приморско обиколиха социалните мрежи. Това забелязват и семейство Танкови, които всяко лято почиват тук.

"Доста повече хора има от минали години. Защото е страхотен град, има много чиста вода, времето е супер", каза Костадин Танков.

"Става за деца, не е като Слънчев бряг, да е лудница", допълва Поля Танкова.

"Погледнете – чист плаж, добра храна, много хора – защо не, аз харесвам хората. Вече 9-та година сме тук с дъщеря ми", каза Наталия, турист от Чехия.

В обедните часове трудно можеш да си намериш място на плажа. А с плажовете се пълнят и баровете.

"Кафенца се пият и фрапетата много вървят, коктейлчетата вървят много добре. Забавляват се хората, опитваме се и ние с нашето настроение да допринасяме и те да се чувстват по-добре, по-комфортно" каза Иван Тодоров, барман.

Според хотелиерите ръстът на туристи вече сме измерва спрямо нивата преди ковид пандемията, но смятат, че реализираните до момента нощувки са повече от 2019 г.

"Буквално от 10-ти юли до момента свободни места няма. Сега за септември това е и традицията, че записванията са в последната минута, защото хората искат да видят времето", коментира Николай Николов, Туристическа камара Приморско.

А повечето приходи от туризъм общината влага във фестивали, за да събуди нощния живот в Приморско, но и в благоустройство.

"Изграждане на важни инфраструктурни обекти и подходи към плажове, крайбрежни алеи. Предстои изграждането и на много красив парк, който е на много стратегическо място за Приморско – носът на полуострова", каза Иван Гайков, кмет на община Приморско.

Увеличеният брой туристи обаче не е достатъчен фактор за повишението на приходите за бизнеса. Според хотелиери и ресторантьори са нужни по-сериозни мерки за развитието на туризма.

"Тук се стимулират нискокатегорийните заведения, говоря за баничарници и друг тип заведения, които не създават продукт с висока добавена стойност. Там не се плащат данъци, там не се плащат осигуровки", коментира Здравко Василев, представител на бизнеса.

Затова от бизнеса настояват да се облекчи административният натиск към големите заведения и хотели и да се работи по-интензивно върху обучението на кадри у нас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две катастрофи за часове блокираха движението по пътя между Девин и Смолян
Две катастрофи за часове блокираха движението по пътя между Девин и Смолян
Алисон остава верен на Ливърпул
Алисон остава верен на Ливърпул