НОВИНИ

300 арестувани на студентски протести в Турция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:05, 03.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
300 арестувани студентски протести турция
Слушай новината

Ректорът на турски университет, назначен от президента Ердоган, заяви, че няма да подаде оставка, въпреки протестите на студенти и преподаватели срещу него. По време на демонстрациите в Истанбул и Анкара през последните два дни бяха арестувани 300 души. Президентът Ердоган днес нарече демонстрантите "терористи" и увери, че властите няма да допуснат разгаряне на широки антиправителствени протести, подобни на вълненията от 2013-а.

Напрежението в Босфорския университет в Истанбул продължава вече месец. Ректорът Мелих Булу е бил кандидат за депутат от управляващата партия на президента Ердоган. Недоволните и опозицията смятат, че назначението му е недемократично и настояват за оставка. В отворено писмо опозиционният кмет на Анкара Мансур Яваш призова Булу да жертва поста си вместо академичния мир, младежта и бъдещето на страната.

Ректорът остава глух за призивите и изрази увереност, че настоящата криза ще приключи до шест месеца. Управляващите твърдят, че назначението е законно, а протестите са организирани от професионалисти. Няма да допуснем страната да бъде управлявана от терористи, заяви президентът Ердоган пред актива на управляващата партия.

"Не мислим, че тези млади хора, които са членове на терористични организации, споделят наистина националните и духовни ценности на страната ни. Вие студенти ли сте, или терористи, които се опитват да щурмуват кабинета на ректора?!", попита турският президент.

Продължават протестите на студенти в Истанбул

Вълненията са най-масови от 2013-а, когато стотици хиляди излязоха на улицата срещу плановете на правителството да построи копие на отомански казарми в парка Гези в Истанбул. Масло в огъня сега наля колаж, изложен в Босфорския университет и споделян в социалните мрежи. Той смесва символите на хората с нетрадиционна сексуална ориентация с най-святото място за Исляма - храма Кааба в Мека.

"Няма такова нещо като ЕлДжиБиТи. Тази страна е национална и духовна и ще остане такава и в бъдеще", категоричен беше Ердоган.

Според протестиращи властта е започнала линч срещу ЕлДжиБиТи - общността, за да отклони вниманието от истинската цел на движението срещу спорното назначение.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоянович даде своята оценка за подготовката в Хърватия
Стоянович даде своята оценка за подготовката в Хърватия
Фрибур (Швейцария) и Парма (Русия) са съперниците на Балкан и Рилски спортист в 1/8-финалите за Купата на ФИБА
Фрибур (Швейцария) и Парма (Русия) са съперниците на Балкан и Рилски спортист в 1/8-финалите за Купата на ФИБА