НОВИНИ

300 нуждаещи се от община Кюстендил ще получават топъл обяд до 2025 г.

300 нуждаещи община кюстендил получават топъл обяд 2025
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
22:41, 03.08.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

300 души от целевите групи в община Кюстендил ще получават топъл обяд до 30 септември 2025 г. Финансирането е по Програмата за храни и основно материално подпомагане, която се актуализира периодично, каза зам.-кметът по социалните дейности Радмила Рангелова. Около и над 1000 души от общината ползват патронажна грижа, като техният брой се мени.

За включените лица ще се осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд. Това са хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава.

Топлият обяд включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. В същото време потребителите получават и безвъзмездна подкрепа за социално включване в лицето на социален работник.

Помощта е безвъзмездна. От нея могат да се възползват лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си.

Другата целева група са лица, обект на социално подпомагане, лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане.

Обект на подпомагане са и скитащи и бездомни лица и лица от уязвими групи. Наскоро общината получи за патронажната грижа нов пети автомобил, каза още зам.-кметът Радмила Рангелова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще играе с Юго Юмбер на четвъртфиналите на турнира във Вашингтон
Григор Димитров ще играе с Юго Юмбер на четвъртфиналите на турнира във Вашингтон
Денислава Глушкова и Гергана Топалова приключиха участието си на турнир в Германия
Денислава Глушкова и Гергана Топалова приключиха участието си на турнир в Германия