НОВИНИ

306 000 заявления за помощ за отоплителния сезон са подадени до момента

Заявления могат да бъдат подавани до 31 октомври

306 000 заявления помощ отоплителния сезон подадени момента
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 05.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на приема на заявления за помощ за отоплителния сезон 2024/2025 г. са подадени над 306 000 заявления, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Това е с 4,6% повече спрямо същия период на миналата година, което е доказателство, че промените в Закона за социално подпомагане от 1 юни 2023 г. постигат своята основна цел – да се осигури по-адекватна социална защита за повече хора и семейства в уязвима ситуация, отбелязват от министерството. От ведомството припомнят, че с промените достъпът до социални помощи беше обвързан с размера на линията на бедност, която се актуализира ежегодно, както и бяха отменени някои ограничения за достъп до подпомагане.

Очакванията са през зимата да бъдат подпомогнати общо 340 400 домакинства, за което са предвидени 186,3 млн. лева. Заявления за помощта могат да бъдат подавани до 31 октомври.

За целия отоплителен сезон – от 1 ноември 2024 г. до 31 март 2025 г., хората с ниски доходи и в уязвима ситуация ще бъдат подкрепени общо с 553,75 лв., като ръстът на пенсиите от юли няма да повлияе върху достъпа до подкрепа, посочват още от социалното министерство.

През миналия зимен сезон Социалното министерство предостави помощ за разходите за отопление почти 324 700 хора и семейства.

През миналия отоплителен сезон близо 325 000 души са получили помощи за отопление, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Право на целева помощ за отопление имат хората, чийто средномесечен доход за предишните шест месеца е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, наличието или липсата на съжителство, възрастта на децата и тяхната учебна заетост и други важни обстоятелства, характеризиращи степента на уязвимост (бременни жени, родители, отглеждащи сами децата си).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диа Евтимова загуби във втория кръг на тенис турнир в Куршумлийска Баня
Диа Евтимова загуби във втория кръг на тенис турнир в Куршумлийска Баня