НОВИНИ

36 души са били евакуирани от Каравелово и Богдан заради наводнението

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 03.09.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Тежка остава ситуацията в карловските село Богдан и Каравелово. Седем общо са селата в района, които са обявили частично бедствено положение. В село Каравелово преди обед пристигна и президентът Румен Радев. Той се срещна с пострадали от наводненията хора.

Вижте и още във включването на Николай Райшинов.

36 души са изведените с лодки и чрез различни алпийски техники в района на Каравелово и Богдан тази нощ. 90-годишна жена е сред тях, в момента за нея се грижи Спешна помощ. Всички нуждаещи се от подслон и храна са настанени и нахранени, хората, които имат нужда от медицинска помощ са настанени в общинската болница в Карлово, но това са пациенти с хронични заболявания и няма пострадали от водната стихия. Днес ще бъде изграден и временен мост, за да може да се достави вода и храна на откъснатите части от Богдан и Каравелово.

Критична остава обстановката в карловските села, пострадали от наводнението. Хората вече не са застрашени, но са отчаяни от щетите, нанесени на домовете и имуществото им. За щастие, горните етажи на къщите са ги спасили от по-тежки инциденти.

Вашето семейство е било изложено на риск?

"Било е на тавана на тази къща. С майка ми, снахата и детето - на годинка и половина. От Гражданска защита са ги спасили. Не знам как са ги спасили. Много съм им благодарен!", разказа Нешо Нанков.

Разбираме, че сте от хората , евакуирани с хеликоптер, не е имало друг начин да се спасите.

"Да, дойдоха момчетата, ние бяхме на етажа. Пожарникари, водолази. Съпругата ми е неподвижна. Донесоха едно корито, взеха я с коритото и по водата я изкарахме. Благодарение на тези момчета, ако не бяха те, загивахме там", каза Ценко Нанков.

Повече от 24 часа след потопа в Каравелово хората все още нямат достъп до къщите си. Тиня и огромни дънери спират на входа 78-годишния Иван Нечков. Много от хората са убедени, че не само обилните дъждове са причина за наводнението.

"Сто процента - че не се чистят и реките. Преди даваха суха маса да се реже, да се почистват коритата, сега - не. Нагоре се реже поголовно, заприщват се деретата... Това е вълна, това не може току-така да дойде", каза Нешо Нанков.

От институциите са убедени, че голямото количество валежи са причина за бедствието. Климатичните промени налагат нови мерки на държавно ниво за по-цялостно взаимодействие между държавните структури, посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Работим с пожарната, с дирекция "Аварийна безопасност", но като че ли е време да се мисли за Гражданска защита, доброволчески отряди... Благоприятните фактори са, че се случи близо до пунктовете за постоянна дислокация на нашите гарнизони и можем да реагираме бързо. Но ако се случи на отдалечено място, далеч от нашите гарнизони, възможностите ще бъдат ограничени", каза адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната.

Докато в най-пострадалите работят аварийните групи, картината от последните часове от районите на близките села Трилистник и Черноземен показва, че река Стряма продължава да се разтича и е достигнала до още населени места. Както БНТ съобщи по-рано, кметът на Трилистник е организирал евакуацията на семейства от селото.

Автор: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военните изградиха временен мост в село Богдан, основна задача днес е доставката на храна и вода
Военните изградиха временен мост в село Богдан, основна задача днес е доставката на храна и вода
Очертанията на войната - смъртта в цифри
Очертанията на войната - смъртта в цифри