НОВИНИ

САЩ за спирането на "Северен поток 1": Русия използва газа като оръжие

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:04, 03.09.2022
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За атаки в Харков и в района на Запорожие съобщава Киев. Руското министерство на отбраната разпространи кадри, на които се вижда как руски военни спират атака от украинска страна.

Русия използва газа като оръжие - така от Белия дом коментираха спирането на "Северен поток 1". Москва потвърди, че синьо гориво по тръбата няма да потече днес - както беше планирано.

От "Газпром" заявиха, че са открили теч на масло в една от турбините на съоръжението и не е ясно кога проблемът ще бъде отстранен. Европа се опитва да намали зависимостта си от руските енергийни ресурси и така да ограничи финансирането на войната в Украйна. Москва отрича да използва енергийните доставки като икономическо оръжие. Европейската интеграция и енергетиката бяха сред акцентите в среднощното обръщение на президента Зеленски.

"Таван на цената на руския газ трябва да има. Благодарен съм на Урсула фон дер Лайен, която подкрепи мярката. Подобни енергийни санкции срещу Русия са доста закъснели. Те обаче не само ще ограничат потока на долари и евро към Москва, но по-важното - ще възстановят справедливостта за всички европейци, които Русия се опитва да изнудва с изкуствено завишени цени на енергийния пазар", каза Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е погребението на Михаил Горбачов
Днес е погребението на Михаил Горбачов
Остава в сила частичното бедствено положение в 5 села в община Карлово след пороите
Остава в сила частичното бедствено положение в 5 села в община Карлово след пороите