НОВИНИ

Остават под наблюдение критични участъци по течението на придошлата река Стряма в Карловско

bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 02.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Остават под наблюдение критични участъци по течението на придошлата река Стряма, която наводни 5 села в Карловско. Все още има бедстващи хора в Богдан и Каравелово. Очаква се нивото на водата отново да се повиши между 1.00 часа след полунощ и 5.00 часа сутринта.

Военните, полицията и спасителните служби подготвят по-мащабен план за евакуация, който да бъде активиран при необходимост.

Мостът на пътя Карлово - Пловдив е проходим, но екипи ще следят нивото на река Стряма през цялата нощ. Предупредени са всички кметове на населени места от община Калояново също да следят нивото на реката и при необходимост веднага да информират Гражданска защита, тъй като от Балкана и Карловско към въпросните села слиза силна вода.

Има ранени при наводненията в Богдан и Каравелово, ситуацията остава тревожна

В Черноземен още днес следобед по призив на кмета са били освободени работниците на два цеха, които също се намират около река Стряма.

Снимки: БГНЕС

Заради тежките порои, които изляха близо 200 литра вода на кв. метър преляха реките - откъснаха мостове, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, блокираха десетки хора. Две бяха критичните вълни. Втората е вдигнала нивото на водите над 2 метра. В зависимост от обстановката сутринта, ще бъде бъде направена преценка дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан - Московец.

Евакуираха с хеликоптер и екипа на БНТ от наводненото село Богдан

Евакуацията по въздух спаси близо 20 бедстващи в село Богдан. Там през целия ден беше блокиран и нашият екип - репортерът Станислава Христозова и операторът Цветан Цанков, но тази вечер бяха евакуирани с хеликоптер.

По темата работиха Станислава Христозова и Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба за 50-годишнината на РТВЦ-Варна на входа на Морската градина
Изложба за 50-годишнината на РТВЦ-Варна на входа на Морската градина
Протест срещу презастрояването във варненския квартал "Чайка"
Протест срещу презастрояването във варненския квартал "Чайка"