НОВИНИ

Италия преди решаващ вот на 25 септември

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:08, 02.09.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Европа
Слушай новината

В последната година и половина изборната спирала у нас заприлича на тази в Италия. Там в разгара си е нова предизборна кампания.

Вотът на 25 септември бе насрочен след падането на правителството на Марио Драги. След промените в италианската конституция, броят на представителите в парламента беше намален наполовина - сега те са 400 в Камарата на депутатите и 200 - в Сената. Преднина в проучванията има десният блок около движението "Италиански братя", които социолозите очертават като победители.

Мнозина виждат в нейно лице следващия премиер на Италия. Джорджа Мелони, 45-годишна самотна майка и бивша журналистка, без висше образование. Като ученичка членува в младежката организация на неофашистко движение, по-късно влиза в партията на Силвио Берлускони, на 29 става депутат, а на 31 - най-младият министър в следвоенна Италия.

По-късно тръгва по свой път в политиката, като през 2012 г. основава "Италиански братя", а името идва от първите думи на химна. Наблюдатели определят партията й като неофашистка, Мелони отрича, в кампанията поддържа умерен тон и настоява вместо миналото да се обсъждат настоящите проблеми на страната. Лозунгът на движението звучи познато в стил Тръмп - "Първо Италия и италианците!"

"Най-голямото ми желание е да издигнем нацията от упадъка. Моя отговорност е да обединя всички светли умове в полето на политиката, за да дадем решения на Италия и да възстановим позициите на Италия на международната сцена", каза Джорджа Мелони, лидер на движение "Италиански братя"

"Братята" на Мелони са в блок с "Лига" на Матео Салвини и "Форца, Италия" на някогашния й ментор Берлускони. Възходът им се дължи и на отслабените и разпокъсани леви партии.

Изборите в четвъртата икономика на Европа са в критичен момент - войната в Украйна, газовата криза, рекордната инфлация. Перспективата за победа на крайнодесни и евроскептични партии буди тревога в Европа от самоизолиране на Италия или сближаването ѝ с Путин.

На този фон Марио Драги отправи изключително силно послание към политиците в страната, което прозвуча и като успокоение към европейските партньори.

"Протекционизмът и изолационизмът не съвпадат с нашия национален интерес. От илюзиите за самодостатъчност през миналия век, до призивите от последно време да се разделим с еврото. Италия никога не е била силна, когато е решавала да бъде сама. Мястото на Италия е в центъра на Европейския съюз, тя е свързана с Атлантическия пакт, с ценностите на демокрацията, свободата, социалния и граждански прогрес, заложени в историята на нашата република", каза Марио Драги, бивш министър - председател на Италия.

Драги препоръча и следващото правителство да повтори формулата на неговото - максимално широка коалиция, за да се справи с проблемите, които изглеждат непреодолими.

Италия има да получава над 190 милиарда евро от Плана за възстановяване след COVID -19, но отпускането на парите зависи от оценката на Брюксел за прилагането на плана. Затова, който и да застане начело на следващото правителство, едва ли би имал интерес от това да изгуби доверието на Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Караиванов: Крайно време е Лудогорец да премине групите на евротурнирите
Атанас Караиванов: Крайно време е Лудогорец да премине групите на евротурнирите
Камелия Нейкова, ЦИК: Всички машини и софтуерът за вота са собственост на държавата
Камелия Нейкова, ЦИК: Всички машини и софтуерът за вота са собственост на държавата