НОВИНИ

380 състезатели от 45 държави ще участват на СП по скокове на батут в София

национален отбор по скокове на батут
Снимка: Бончук Андонов
bnt avatar logo
от БНТ
15:03, 10.11.2022
Чете се за: 05:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Около 380 състезатели от 45 държави ще участват на световното първенство по скокове на батут, което ще се проведе от 16 до 19 ноември в "Арена София". Други близо 1000 ще стартират на шампионата на планетата за юноши, девойки и младежи от 23 до 26 ноември.

"Много тежко състезание като организация. 380 състезатели при мъжете и жените и 986 при юноши, девойки и младежи. Заедно с треньори, съдии и официални лица в София ще пристигнат 2400 души. От вчера в София вече тренират отборите на Азербайджан, Бразилия, Грузия, Нова Зеландия, Мексико и Австралия. Получихме сериозна подкрепа от Министерството на младежта и спорта за наема на залата и таксата към Международната федерация по гимнастика (ФИГ). 35 представители на ФИГ очакваме в София, начело с президента Моринари Ватанабе, който ще бъде тук от 15 до 20 ноември", каза на пресконференция президентът на БФСкокове на батут Стоян Димитров.

При мъжете и при жените България ще бъде представена от трима спортисти – Мариан Михалев и сестрите Христина и Мариела Пеневи. При по-малките като домакините ще участваме с 24 състезатели.

Българската федерация по скокове на батут организира Световно първенство за трети път в историята си, след 2013 и 20217 година.

"Нашият спорт е млад. В олимпийската програма е от 2000 година, а в България закупихме първите батути през 2004-а. Най-хубавото е, че непрекъснато усъвършенстваме нашата подготовка, имаме 15 клуба в България, а от 10 от тях имаме национални състезатели. Конкуренцията на шампионата ще бъде много сериозна, въпреки отсъствието на представители на Русия и Беларус", добави Димитров.

Мариана Макулова и Станислав Стоянов са националните треньори, а Мария Вангелова и Иво Кръстев ще бъдат съдии за България.

"В момента има смяна на поколенията у нас. Целта ни е 2023 и 2024 година, за да се опитаме да спечелим олимпийска квота за Игрите в Париж и да наредим федерацията сред най-популярните спортове в България. Отборът е от 27 спортисти, всички са много добре подготвени. Ще участваме в олимпийската дисциплина батут и в синхронните скокове. Имаме реални шансове за финали и за медали. Надявам се всички да покажат най-доброто от себе си. И на тримата участници при мъжете и жените да усложнени комбинациите", каза Мариана Макулова.

Димитров коментира, че във федерацията са реалисти и знаят, че ще бъде много трудно да се спечели олимпийска квота.

"На олимпиада участват само 16 мъже и 16 жени. Много е трудно. Първата квалификация ще бъде Световното първенство догодина в Бирмингам, където първите 8 в двата пола печелят квоти. Останалите 8 ще бъдат раздадени според класирането на Световните купи. Догодина една от тях ще бъде във Варна през месец октомври. Ние вземаме домакинства с цел да растем в спорта", добави Стоян Димитров.

Той разкри, че подготовката на двата шампионата струва около 3 милиона лева.

"Само таксата към Международната федерация е 500 000 лева. Ние се опитваме да има малка печалба за федерацията, която да използваме за подготовката на младите състезатели. Бюджетът на централата е 250 000 лева, от които 100 000 даваме като премии на състезателите", каза Димитров.

Президентът на федерацията разкри, че вече са продадени билети на стойност около 12 000 лева, но предимно на чужденци. Цените на пропуските за шампионата са 10 и 20 лева.

"Интерес има, но от чужбина. Официалното откриване е на 16 ноември от 9.30 часа сутринта. Очакваме министърът на спорта Весела Лечева. Покана сме изпратили и на президента на България Румен Радев", добави Димитров.

Мариан Михалев и сестрите Христина и Мариела Пеневи заявиха, че са подготвени за Световното първенство.

"Надявам се да се представим добре. Първата цел е полуфинал, а след това и финал", каза Христина Пенева.

"Моята подготовка беше нарушена заради контузия, но вече съм добре и съм подготвена", добави Мариела Пенева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП гласува за приемането на Хърватия в Шенген
ЕП гласува за приемането на Хърватия в Шенген
Енергийният министър Росен Христов се яви на разпит за спрените доставки на газ
Енергийният министър Росен Христов се яви на разпит за спрените доставки на газ