40 магистрати и съдебни служители дариха плазма в помощ на тежко болни от коронавирус

от БНТ
16:50, 13.01.2021
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
магистрати съдебни служители дариха плазма помощ тежко болни коронавирус
Снимка: Архив
Слушай новината (бета)

40 прокурори, следователи и съдебни служители са дарили рековалесцентна плазма за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус към началото на 2021 г. в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия.

Ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) отправи призив в средата на ноември 2020 г. магистратите и съдебните служители, които са преболедували COVID-19, възстановили са се от инфекцията и отговарят на критериите, да дарят плазма. Целта е да се помогне да бъде попълнена Националната банка за рековалесцентна плазма.

Кампанията на ПРБ продължава, създадена е организация всички желаещи да дарят плазма.

През ноември 2020 г. по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България стартира и благотворителна кампания, подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата, за набиране на средства за закупуване на устройства за извличане на кръвна плазма.

Първите два апарата за плазмафереза бяха дарени на СБЛАГ „Майчин дом“ и Националния център по трансфузионна хематология на 10.12.2020 г. Още два апарата и необходимите консумативи за тяхното функциониране на 21.12.2020 г. получиха УМБАЛ „Света Анна“ – София и МБАЛ „Бургасмед“. Предстои даряването на още апарати.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха дилър и клиент по време на продажба на дрога в София
Задържаха дилър и клиент по време на продажба на дрога в София
Максимално бързо ще бъде изграден разрушеният мост между село Блатска и Хаджидимово
Максимално бързо ще бъде изграден разрушеният мост между село Блатска и Хаджидимово