НОВИНИ

4000 компании участват в тазгодишниото техно изложение в Хановер

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:46, 17.04.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

От днес до 21 април в Хановер се провежда най-голямото индустриално изложение в света, на което водещи представители на германската промишленост представят последните си постижения. Водещата тема тази година е индустриалната трансформация.

Хановерският технически панаир е най-важният форум в технологичния свят. 75-ото му издание беше открито на специална церемония вчера от германския канцлер Олаф Шолц и индонезийския президент Джоко Уидодо, чиято страна е партньор на изложението. В речта си Шолц се обяви за по-голямо икономическо сътрудничество с Джакарта.

"В момента внасяме много суровини от Китай и това е така, въпреки факта, че редкоземните елементи, медта или никела често не се добиват там, а страни като Индонезия, Чили и Намибия. От държави, които често не печелят достатъчно от собствените си залежи. Искаме да променим това", заяви Шолц.

Сред иновациите, които ще бъдат показани, е технология за използване на въглероден диоксид за подхранване на водорасли чрез пневматична роботика.

"Това, което виждате зад мен, е нашата т.нар. бионична клетъчна фабрика. Това е биореактор, с който можем, от една страна, активно да свързваме въглеродния диоксид от въздуха, и от друга - да създаваме материали за фармацевтичната промишленост, козметиката и дори хранително-вкусовата промишленост", обясни Кристиан Остерле, пиар на технологична компания.

В Хановерския панаир тази година участват около 4000 компании от сфери като машиностроенето, цифровата индустрия и енергетиката. Фокусът тази година е върху намаляването на въглеродните емисии, Индустрия 4.0, изкуствения интелект и кръговата икономика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Барселона: Барселона винаги е бил чист клуб
Президентът на Барселона: Барселона винаги е бил чист клуб
Везенков: Българският баскетбол не е на високо ниво, дори не е и на средно европейско
Везенков: Българският баскетбол не е на високо ниво, дори не е и на средно европейско