НОВИНИ

Туристи изпълниха хотелите по Южното Черноморие за Великденските празници

bnt avatar logo
от БНТ
13:22, 17.04.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

За Великден хотелите по Южното Черноморие, които отвориха, изпълниха почти 100% от капацитета си. Много българи, но и чужденци избраха да почиват там.

Макар празничните дни да бяха сравнително дъждовни, не липсваха туристи в курортите. Времето все още не е подходящо за плаж, но гостите се потопиха в българските традиции за Великден и атмосферата на празника.

"Румънци, поляци, много българи. Тази година учудващо и снегът даде време и по нашето Черноморие имаше слънце, така че българите се разпределиха, но и ние по Южното Черноморие имахме български туристи. Това е репетиция за всички хотелиери, за да видим как ще започне летният сезон. Очакваме тази година да бъде много добър", заяви Евелина Пулева, от Бургаската регионална туристическа камара.

Хотелиерите използваха този ранен поток от туристи, за да обучат персонала си, който ще работи през лятото, както и да набележат плюсовете и минусите в своите бази

"Сега в момента цените са изключително ниски. Нашата реклама, която правим в момента, е с тези туристи. Те като се върнат, разказват колко е хубаво в България и така почти всяка година идват нови и нови, които разказват за България, за Слънчев бряг, за Несебър", обясни Румен Мончев, хотелиер в Слънчев бряг.

Чужденците останаха изключително доволни, макар че нощувките са поскъпнали с 10-20 лв. Освен от България, туристи пристигат от съседните балкански страни, както и от Полша.

"Тук отпразнувахме Великден. За първи път сме в България със съпруга ми. Възползваме се от това да опитаме вашата традиционна храна, за която сме чували, че е много вкусна. Изобщо не ни е скъпо. Приемливо е за един обикновен човек. Препоръчваме на всички близки да дойдат да си прекарат почивните дни тук", каза Даниела, турист от Румъния.

И една интересна тенденция - докато много българи прекараха празниците в Гърция, много гърци дойдоха у нас - за поклоннически туризъм. Наричат Южното Черноморие малката Света гора, заради многото църкви и манастири.

Вижте още в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков: Българският баскетбол не е на високо ниво, дори не е и на средно европейско
Везенков: Българският баскетбол не е на високо ниво, дори не е и на средно европейско
Петра Квитова няма да участва на турнира в Щутгарт
Петра Квитова няма да участва на турнира в Щутгарт