НОВИНИ

46 нови случая на COVID-19 във Варна и областта

bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 31.07.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

За последното денонощие се е увеличил двойно броят на заразените с коронавирус във Варна и областта. 46 са новите положителните проби срещу 21 за предходния ден.

Положителните лица са от различни възрастови групи, основно от семейни огнища, медицински персонал и дифузно разпространение. По-късно днес се очакват резултатите от взетите проби на всички обитатели в новото огнище на заразата - дома за възрастни хора "Св. Георги" край Варна.

14 са заразените с коронавирус в старческия дом в курортен комплекс „Чайка" край Варна. 9 от възрастните хора, обитатели на дома са изолирани в хосписа, карантинирани са и петима души от персонала.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Притеснителното е, че са възрастни хора и имат поне още едно допълнително придружаващо заболяване.

Вирусът е внесен отвън, тъй като хората в старческия дом са в изолация от 16 април и от тогава не са излизали. Старческият дом е частен и се налага ръководството му да поеме грижата за заразените.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Държавата няма как да помогне на частна структура. Трябва да ги настаним, ако има симптоматика и някакви усложнения във връзка с болестта, трябва да се настанят в други болнични заведения.

Заради увеличения брой на заразени с COVID-19 във Варна се предприемат спешни мерки за увеличаване на капацитета на легловата база за настаняване на пациенти. До края на днешния ден се очаква да се разкрият нови 100 легла в допълнителни отделения в четири болници. Общо за борбата със заразата ще бъдат осигурени 300 легла.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъри очаква още оттегляния от Ю Ес Оупън
Мъри очаква още оттегляния от Ю Ес Оупън
Ибрахимович решил да остане в Милан
Ибрахимович решил да остане в Милан