НОВИНИ

47 млн. ще получат общините за зимно почистване, 100 - за справяне с Ковид кризата

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:15, 01.10.2021 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българските общини ще получат от държавата 47 милиона лева за зимното почистване. Други 100 милиона ще бъдат на тяхно разположение до края на 2022 година за справяне с ковид кризата. Това стана ясно след срещата на служебния премиер Стефан Янев с Националното сдружение на общините. На 15 октомври пък ще бъде пуснат за движение в двете платна пътят Перник - София, съобщиха след среща с регионалния министър кметът на Перник и Мая Манолова.

Децентрализация на общинските бюджети по най-точната възможна формула, която следващото Народно събрание да превърне в законодателно решение. Това по думите на служебния премиер е бил един от основните акценти в срещата му с Националното сдружение на общините. Така според него местната власт ще може по-добре да отговори на нуждите на хората.

"И изпълнителната и местната власти, ние сме длъжни и правим всичко възможно за по-добър живот на всеки един български гражданин навсякъде в рамките на България", каза премиерът Янев.

Разпределението на средствата от бюджета за справяне с ковид кризата и за зимното почистване, по-високите цени на тока и тяхното отражение върху училища и детски градини също са били сред акцентите в срещата. Общо 47 милиона са заделени от държавата за зимното почистване.

"Имаме пълна готовност да осигурим още този месец 25 процента от парите. Останалите 75 процента планово ще ги дадем в рамките на месец януари", заяви служебният финансов министър Валери Белчев.

100-те милиона лева за справяне с ковид кризата ще могат да бъдат ползвани до края на 2022 година. От Сдружението на общините поставиха и въпроса в Плана за възстановяване и развитие да бъдат предвидени средства за уличното осветление в градовете, защото било възможно някои населени места да останат с тъмни улици заради скъпия ток.

След месеци на километрични задръствания пътят Перник - София през Владая ще бъде отворен след две седмици. Това уверение получиха след срещата си с регионалния министър Мая Манолова и кметовете на Перник и околните населени места.

Общо 946 000 лева са средствата, необходими, за да бъде пуснат пътят Перник - София на 15 октомври. Парите за мантинелите ще бъдат от бюджета на регионалното министерство, а тези за пътната настилка - от АПИ.

По този път, готов от 20 юли, дневно минават по 30 000 автомобила и е най-натовареният у нас след магистрала "Тракия", заяви Мая Манолова, по чиято инициатива заедно с кмета на Перник е била срещата с Виолета Комитова.

"На 15 октомври, когато пътят бъде пуснат, ще бъдем там, за да кажем първото благодаря. Второто ще го кажем на 1 декември, когато бъде пуснат и пътят от Рударци за Кладница", каза Манолова.

И Мая Манолова, и Виолета Комитова припомниха за сключените от предишния регионален министър договори без необходимото обезпечение, което по думите им е довело до забавянето в отварянето на тези два пътя.

Гледайте премиера Стефан Янев утре в предаването "Говори сега" с водещ Мая Костадинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мачът на Григор Димитров е в събота сутринта
Мачът на Григор Димитров е в събота сутринта
COVID зони са разкрити в 23 области в страната
COVID зони са разкрити в 23 области в страната