НОВИНИ

5 години затвор за дрогиран шофьор, причинил смъртта на две момчета през 2020 г.

години затвор дрогиран шофьор причинил смъртта две момчета 2020
bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 07.01.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

5 години затвор за Петър Маринашки, който причини смъртта на две момчета в тежката катастрофа край пловдивското село Кадиево и отнемане на шофьорската му книжка за 8 години. Това реши Окръжният съд в Пловдив днес. И защитата, и родителите на загиналите тийнейджъри заявиха, че ще обжалват.

Във фаталния следобед на 11 ноември 2020 г. Петър Маринашки е шофирал с 98 км/ч. С него до Пловдив пътуват още четири момчета. Той губи контрол върху управлението и удря колата в крайпътно дърво. 16-годишният Виктор и 17-годишният Тодор загиват на място.

Полевите тестове на Петър за алкохол и наркотици са отрицателни, но на следващия ден взетата кръвна проба отчита наличие на марихуана. Предложението на прокуратурата е до 6 години лишаване от свобода.

"Наистина загубата за пострадалите е голяма, болката им е голяма. Но в същото време лицето, което съдим, е един млад човек. Младите поначало нямат тази зрялост за преценка на действията си. Той не е осъждан", обясни Анелия Трифонова от Окръжна прокуратура-Пловдив.

От държавното обвинение допълниха, че Маринашки е имал предишни нарушения на пътя. Адвокатът му обаче подчерта, че те са за неправилно паркиране и изпреварване. И поиска условна присъда, защото според защитата мястото му не е в затвора.

"Там не е възпитателно учреждение, там е репресивно учреждение", заяви Йордан Давчев, адвокат на Петър Маринашки.

Близките на загиналите ще настояват за максимална присъда на по-горна инстанция.

"Нашите деца ги няма завинаги. И да, поведението му преди катастрофата е било съвсем умишлено, осъзнато, целенасочено и това го знаем от разказите на десетки деца", каза майката на Тодор Бараков Галина Илчева.

"Нито една присъда няма да бъде справедлива, защото той е жив и животът за него продължава, но както се казва: "Затворът врата има, но гробът няма", допълни Силвия Вълкова - майка на Виктор Василев.

Решението на съда може да се обжалва в 15-дневен срок.

Репортери: Нели Ангелова, Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казусът "Джокович": Франция не вижда проблем за участието му в "Ролан Гарос"
Казусът "Джокович": Франция не вижда проблем за участието му в "Ролан Гарос"
Борис Бекер: Ноле прави голяма грешка
Борис Бекер: Ноле прави голяма грешка