НОВИНИ

50 паркоместа ще отнеме реорганизацията на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша" в София

Алекс Донев
от Алекс Донев
08:17, 03.05.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

50 броя паркоместа по-малко ще има след пълния ремонт на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. Това каза пред БНТ общинският съветник от ПП-ДБ-СС Стефан Спасов. По думите му това е незначителен процент от общо 3300 места в района, а така ще се компенсират и живущите в района.

Промените в движението в района на бул. "Патриарх Евтимий" в София продължават с пълна сила. От общината се възползват от почивните дни и по-слабото присъствие на хора в столицата, за да реорганизират движението по 2 съседни улици в града - бул. "Витоша" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен". Промените обаче водят до недоволство сред част от живеещите и спорове между политици.

Реорганизацията на бул. "Патриарх Евтимий" започна преди две седмици, като първоначално бе обявено само преасфалтиране. Към днешния ден ремонтът включва изграждане на бус лента и две велоалеи, като на пътя остават две активни ленти за движение на коли и една лента за спиране.

Улица "Фритьоф Нансен" също ще стане двупосочна, като една от трите ѝ ленти ще води от бул. "Черни връх" към "Патриарх Евтимий". В момента улицата се преасфалтира.

Недоволство предивзика и новата организация по бул. "Витоша", където активните ленти за движение също станаха две, а в останалите вече са предназначени за косо паркиране.

"Случва се, защото този проект е залегнал във всеки един стратегически документ, като започнем от общия устройствен план на София през 2007 г. Изграждането на велоалеите и бус лентите е част и от нашата предизборна програма", каза Стефан Спасов.

Косото паркиране е единствената законова възможна организация на движение, посочи Спасов. Той обясни, че перпендикулярно паркиране няма да увеличи броя на местата, а и в случая е невъзможно, защото габаритите на булевард "Витоша" не позволязат то да се извършва спокойно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте организацията на движение в центъра на София за празниците
Вижте организацията на движение в центъра на София за празниците
Над 200 арестувани на пропалестински протест в Калифорнийския университет
Над 200 арестувани на пропалестински протест в Калифорнийския университет