НОВИНИ

5300 са вече жертвите от потопа в Либия, 10 000 са в неизвестност

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
22:52, 12.09.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

10 000 души са в неизвестност, след наводненията в Либия. 5300 са вече жертвите след проливните дъждове, сочат данните на властите.

Бурята Даниел удави Либия (Снимки)

По-голямата част от 100-хилядния град Дерна е под вода, след като се скъсаха стените на два язовира и 4 моста бяха разрушени. Спасителните екипи са извадили стотици тела от развалините на града.

Никой не е имал време да измери количеството валежи, които средиземноморската буря Даниел изля за броени часове в Североизточна Либия. Хората са били заети да се борят за живота си. Особено след като две остарели язовирни стени, едната от които с височина 40 метра, рухват край стохилядния град Дерна.

Приливната вълна понася отломки и тиня, като ги стоварва върху къщи, коли и улици, преди да стигне до Средиземно море. Денонощие по-късно броят на загиналите в Дерна надхвърля две хиляди, а доброволци и спасителни екипи продължават да издирват изчезнали хора в района на бедствието.

"Според наши независими източници броят на изчезналите вече достига десет хиляди души", каза Тамер Рамадан от Международна федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

По данни на Световната метеорологична организация цели квартали от град Дерна са изчезнали, а жителите им са били отнесени от водата. Световната здравна организация определи ситуацията в Либия като "бедствие с епични размери".

Силно засегнати от бурята са и крайбрежният град Джабал ал-Ахдар, както и Бенгази, където беше обявен комендантски час.

Страната, в която властта си оспорват международно признатото временно правителство в Триполи на запад и силите на генерал Халифа Хафтар на изток едва ли ще може да преодолее със собствени сили последиците от природната стихия, заявиха от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топло време днес
Топло време днес
Жест: Делфинариумът във Варна върна усмивката на румънче
Жест: Делфинариумът във Варна върна усмивката на румънче