НОВИНИ

40 дни след убийствата в Лозен: Близките на Яна и Иво настояват за справедливост

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:56, 12.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

40 дни след жестокото убийство в село Лозен на Яна и Иво техни близки и роднини подготвят протест. Те настояват за справедливост и мерки срещу насилието. Обвиняем за жестокото престъпление е 34-годишният Чавдар Бояджиев, който е в ареста.

През лятото убийството провокира серия от протести в Лозен. И днес хората настояват случаят да не бъде забравен.

40 дни след жестокото двойно убийство на Яна и Иво близки и приятели настояват за справедливост.

"Аз учих и тя беше осми клас и се познавахме. Първо бях в шок, когато разбрах кое е момичето", сподели Кристиян.

За загубата на почернените семейства няма утеха, разказват приятели на майката на Яна.

"Тя не е на себе си. Нито тя, нито голямата ѝ дъщеря. Не виждам какъв живот ще живеят оттук нататък с това младо момиче. Според мен се потулиха нещата. Замря тази тема. Не знаем какво става с убиеца", заяви Гена.

В писмо, изпратено до медиите, майката на убития Иво настоява за доживотна присъда без право на замяна за обвиняемия Чавдар Бояджиев, който в момента се намира в ареста.

"Този убиец е прострелял моето дете осем пъти и го е оставил да умре. Изпитвам безкрайна болка, няма думи с които мога да опиша загубата си", казва Дора Георгиева, майка на убития Иво.

В петък вечер близки и приятели ще се съберат на протест при кръговото движение на входа на село Лозен, за да поискат ефективно правосъдие и конкретни мерки срещу насилието.

"Това, което подсилва страданието ми е, че синът ми - единственото ми дете, моята радост и смисъл на живот, е на път да стане една безлична бройка в статистическа графа на убитите", допълва Дора Георгиева.

За двете убийства 34-годишният мъж от Лозен направи пълни самопризнания, от които стана ясно, че в основата на убийството стоят пари, сексуални взаимоотношения и огромна жестокост.

Телата на 18-годишната Яна и 27-годишния Иво бяха открити на 5 август сутринта в местност край село Лозен. Обвиняемият Чавдар Бояджиев първо застрелва момичето, а след това и приятеля си, от когото търси пари, за да се укрие.

След случая стана ясно, че Яна е втората жена, за която Бояджиев е разследван. Миналата година по данни на прокуратурата мъжът е удушил 22-годишно момиче по време на полов акт. След пропуски в разследването той е пуснат с мярка "подписка", а версията за умишлено убийство не е била проверена.

Реакцията не закъсня и временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Зартова отказа да я подаде с мотив, че законът не ѝ позволява да нарежда на прокурор каквито и да е действия по конкретно дело.

"Тук в селото се знае, че има друго убийство. Въпросът е защо не са се погрижили да се предотврати всичко това", споделя Мери.

"Надявам се този път да си получи заслуженото, за да може да живеем спокойно в Лозен", каза още Гена.

От прокуратурата заявиха за "По света и у нас", че към момента не е внесен обвинителен акт в съда за двойното убийство. По случая са назначени експертизи, които трябва да изяснят механизма на извършеното престъпление.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенисистката Симона Халеп беше наказана за четири години заради нарушаване на антидопинговите правила
Тенисистката Симона Халеп беше наказана за четири години заради нарушаване на антидопинговите правила
Любомир Ганев: Оценката ми за Мичели е положителна, избрахме го да създаде правила и да изгради колектив
Любомир Ганев: Оценката ми за Мичели е положителна, избрахме го да създаде правила и да изгради колектив