НОВИНИ

55-годишен японски футболист премина под наем в португалски клуб

годишен японски футболист премина наем португалски клуб
bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 01.02.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Японската футболна звезда Казуйоши Миура удължи дългогодишната си професионална кариера по-малко от месец преди да навърши 56 години, присъединявайки се към втородивизионния португалски тим Оливейрензе под наем. Миура, познат като „Крал Казу“ в родината си, дебютира през 1986 година с бразилския Сантос и има 37 сезона като професионалист.

Преминаването му в Португалия означава, че той ще играе в шеста страна след престои в Бразилия, Япония, Италия, Хърватия и Австралия. Миналата кампания Миура той се подвизаваше в четвъртодивизионния японски отбор Сузука Пойнт Гетърс, воден от по-големия му брат Ясутоши, под наем от представителя на Джей-лигата Йокохама. Компанията-майка на Йокохама придоби мажоритарен дял в Оливейрензе през ноември.

„Независимо че това ще бъде ново място за мен, ще работя усилено, за да покажа на всички на какво съм способен“, каза той в изявление на Йокохама. Миура вкара два гола – един от дузпа и един с глава, в 18 мача за Сузука миналия сезон, а тимът завърши на девето място в таблицата. В Оливейрензе той ще се събере с Кристиан Кенджи Вагацума Ферейра – бразилец от японски произход, който получи прякора „Казу“ като юноша.

Миура навършва 56 години на 26 февруари и вече заяви, че иска да играе до 60-годишна възраст. Един от най-популярните футболисти в Азия през 90-те години на миналия век, той помогна за поставянето на футбола в Япония на картата, когато професионалната Джей-лига е създадена през 1993. Той напуска „Страната на изгряващото слънце“ за Бразилия през 1982 и подписа контракт със Сантос четири години по-късно. Миура дебютира за Япония през 1990 и е оставен извън състава на „самураите“ за първата им поява на световни финали през 1998, независимо че вкарва 55 гола в 89 мача за националния отбор.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-масовата стачка във Великобритания от десетилетия (Снимки)
Най-масовата стачка във Великобритания от десетилетия (Снимки)
България ще участва с шестима състезатели на Световната купа по шорттрек в Дрезден
България ще участва с шестима състезатели на Световната купа по шорттрек в Дрезден