НОВИНИ

57 бежанци от войната в Украйна вече са настанени в Пловдив

бежанци войната украйна вече настанени пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
13:56, 08.03.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

57 души от Украйна вече са настанени в Пловдив в обособени места в Младежкия център, общежитията на Университета по хранителни технологии, филиала на Техническия университет и Дома за стари хора. Само за седмица на директния телефон на общината - 0800 112 32, са постъпили десетки обаждания за хора, които се нуждаят от помощ и хора, които предлагат такава.

Бежанци се пренасочват към частни жилища и предоставени за ползване хотелски бази. Вече работи създадената Фейсбук група „Пловдив помага на Украйна“ – тя е на български и украински език с оглед по-добрата координация.

Бежанците от Украйна вече надхвърлят 1 милион и 700 хиляди

По думите на заместник-кмета Георги Титюков натискът от нуждаещи се бежанци се засилва и община Пловдив скоро ще запълни предвидения капацитет за настаняване. Затова той отправи апел към хотелиери и работодатели, желаещи да се включат в помощта за Украйна, да заявят своите възможности на директния телефон на общината.

Изясняването на статута на бежанците е от ключово значение и община Пловдив очаква в най-спешен порядък Министерски съвет да вземе решение за ускоряване на процедурите и създаване на механизъм за действие. Получихме указания от просветното министерство да записваме дори и над капацитета в детските градини и училищата, но в момента реално образователната система е затворена за всички, които нямат статут, обясни зам.-кметът Стефан Стоянов.

Злоупотреба с помощи за украински бежанци

Той допълни, че една част от хората, които идват вследствие на войната имат българско гражданство или български произход и за тях е много по-лесно. Но за тези, които нямат документи, трябва да минат през процедура, която отнема между 3 и 6 месеца, поясни Стоянов.

Репортер: Димитър Димитров

Снимка: Пресцентър община Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира процедура по намирането на нов домакин на Световното по волейбол
Стартира процедура по намирането на нов домакин на Световното по волейбол
ФИФА отложи полуфиналния плейоф за Световното по футбол между Шотландия и Украйна
ФИФА отложи полуфиналния плейоф за Световното по футбол между Шотландия и Украйна