НОВИНИ

58 жени и 182 мъже на средна възраст 46 години ще се закълнат като депутати в 49-ия парламент

жени 182 мъже средна възраст години закълнат депутати парламент
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:24, 10.04.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Средната възраст на депутатите в 49-ия парламент е около 46 години, 58 от тях са жени. Това съобщи за БТА говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Абсолютно същата е била бройката на жените и в предишното 48-о Народно събрание, коментира Матева. Мъжете и тогава, и сега са 182-ма от 240 народни представители.

Държавният глава Румен Радев свиква първото заседание на новоизбраното 49-ото Народно събрание в сряда на 12 април от 10.00 часа, съобщиха по-рано от прессекретариата на президента.

Официално: Първото заседание на новия парламент ще бъде в сряда

Най-възрастният депутат и в този парламент е Вежди Рашидов, потвърди Матева. По Конституция най-възрастният присъстващ народен представител открива първото заседание на новоизбраното Народно събрание.

Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-ия парламент след три дни неуспешни опити политическите сили да постигнат консенсус кой да заеме този пост.

Най-младият депутат в новото 49-ото Народно събрание е Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, роден през 1999 г., съобщи още Матева. Кръстев влиза в парламента като народен представител от Русе.

Този път лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов ще положи клетва като депутат. Председателят на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов се отказа да е народен представител в 49-ия парламент.

Ветеранът с най-дълъг стаж в Народното събрание - Рамадан Аталай от ДПС, отново ще бъде депутат от Пловдив област, като това ще е неговият 12-и парламент.

В 49-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС получава 69 мандата, коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ ще има общо 64 народни представители. Партия „Възраждане“ ще бъде с 37 депутати, ДПС - с 36. Депутатите на „БСП за България“ ще бъдат 23-ма, а на „Има такъв народ“ - 11.

ЦИК обяви кои са депутатите в 49-ото Народно събрание

Пълния списък вижте ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици поставят Яворов по повод 25-годишнината на Апелативния съд в Пловдив
Ученици поставят Яворов по повод 25-годишнината на Апелативния съд в Пловдив
Скандално видео с Далай Лама
Скандално видео с Далай Лама