НОВИНИ

6 загинали и 4 изчезнали след дъждовете в Северен Китай

загинали изчезнали дъждовете северен китай
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:41, 06.08.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Шестима души са загинали, а четирима се водят за изчезнали след проливни дъждове в североизточната китайска провинция Дзилин, съобщават държавните медии. Това са последните смъртни случаи от продължилите повече от седмица бедствия, свързани с метеорологичните условия в страната.

През последните седмици Китай беше засегнат от рекордно силни дъждове, като в петък Пекин съобщи, че през миналия месец природните бедствия са причинили смъртта или изчезването на 147 души.

И още шестима загинали и четирима изчезнали след проливни дъждове в североизточния град Шулан, съобщи държавната информационна агенция Синхуа, като се позова на местните власти.

Според Синхуа проливните дъждове в района вече са "основно приключили", като почти 19 000 души са евакуирани и са създадени 21 "временни съоръжения за преместване".

Проливните дъждове, предизвикани от бурята "Доксури", която удари континентален Китай като тайфун, преди да се насочи на север, са най-силните, регистрирани от 140 години насам, от когато започват записите.

Продължават операциите по разчистване след обилните валежи, които разрушиха инфраструктурата и наводниха цели райони.

Държавният телевизионен оператор CCTV излъчи видеозапис на възстановителните работи в североизточната провинция Хейлундзян, на който се вижда как селяни използват лопати, за да разчистят калната вода от сградите.

През последните седмици милиони хора по света бяха засегнати от екстремни метеорологични явления и продължителни горещини - явления, които според учените се влошават от изменението на климата.

Пекин остава в сила червена тревога поради "геоложки рискове" като свлачища, свързани с лошото време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В деня на годишнината от бомбардировката на Хирошима Япония осъди руските ядрени заплахи
В деня на годишнината от бомбардировката на Хирошима Япония осъди руските ядрени заплахи
Отбелязваме Преображение Господне
Отбелязваме Преображение Господне