НОВИНИ

60 секунди без COVID-19: Светлинно шоу в Благоевград за Възкресение

В момент, в който отвсякъде ни залива информация за коронавируса, решихме да ви покажем, че по света се случва и друго. Всеки ден ще ви представяме по няколко новини, "свободни" от COVID-19. Отделете няколко минути и за тях.

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 18.04.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Любопитно

Светлинно шоу ще озари Благоевград за Възкресение

Благоевградчани ще станат свидетели на уникално светлинно шоу в нощта на Великден. Точно в полунощ на 18 срещу 19 април, 33-метровият православен кръст над града ще бъде озарен в различни цветове. Специалните светлинни ефекти ще бъдат монтирани в мемориалния комплекс "Памет и вяра". Ще има специално композирано светлинно шоу. Светлините ще се обединят, за да поздравят всички благоевградчани, като изпишат в небето ,,Христос Воскресе!“

*****

18 април е Международният ден за опазване на паметниците на културата

На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО.

СНИМКА: БГНЕС

18 април е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.

Сред българските паметници, вписани в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство са Мадарският конник, Рилският манастир, Казанлъшката гробница, град Несебър, Боянската църква.

*****

Бебе тапир се появи в Бразилия за първи път от век

Природозащитниците в Бразилия пуснаха кадри на бебе южноамерикански тапир - първото, видяно в горите на Рио де Жанейро от повече от 100 години, съобщава Евронюз.

СНИМКА: БГНЕС

Проектът започва през 2016 г., когато професор Фернандо Фернандес от Федералния университет в Рио де Жанейро излезе с идеята да чифтоса 10 двойки южноамерикански (низински) тапири в резервата Guapiaçu (REGUA) на Рио де Жанейро за период от 3 до 4 години.

"Тапирите са изчезнали в Рио от 1914 г.", каза проф. Фернандо, "Ние успяваме да установим самодостатъчна популация.“

Броят на тапирите е намалял поради лова на видовете заради месото им и специфичната козина. Обезлесяването и развитието на селското стопанство са разрушили техните местообитания, като са засегнали вече застрашените популации. Според Червената книга на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) статутът на низинския тапир е „уязвим“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж: Няма връзка между COVID-19 и лабораторията в град Ухан
Париж: Няма връзка между COVID-19 и лабораторията в град Ухан
Как ще празнуваме тази година Великден?
Как ще празнуваме тази година Великден?