НОВИНИ

6000 души са дарили безвъзмездно кръв във ВМА през последната година

6000 души дарили безвъзмездно кръв вма последната година
bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 25.12.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Центърът по транфузионна хематология на Военномедицинска академия днес отбелязва 28 години от създаването си.

Близо 6000 са кръводарителите през отиващата си 2021 година, съобщават от лечебното заведение. Повече от половината дарители – 3200, са военнослужещи и цивилни служители в различни военни формирования.

Кръвният център има незаменима роля при критични условия, доказана през годините, затвърдена и в настоящата пандемична ситуация.

"Вече 2 години работим при тези условия. Искам да благодаря на колегите за смелостта, която демонстрираха в началото на миналата година, когато неизвестните пред нас, свързани с този вирус, бяха много. Въпреки това, ние продължихме да работим, включително и с нашите обилни екипи", коментира проф. Румен Попов, ръководител на Кръвния център на ВМА.

Той благодари на всички, които въпреки извънредната ситуация, продължават да помагат на ВМА в битката за човешкия живот.

В Центъра по транфузионна хематология не отчитат отлив на желаещите да дарят кръв. Най-силни през последната година за центъра са били месеците април и септември, когато са регистрирани и най-много кръводарители, съответно: 669, от които 298 военнослужещи, и 777, от които 492 са дарителите от частите на Българската армия.

Центърът по трансфузионна хематология запазва стратегическата си роля не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, помагайки при нужда и на пациенти от други болници в страната.

СНИМКИ: ВМА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберто Манчини: Трябва да направим всичко възможно да отидем в Катар
Роберто Манчини: Трябва да направим всичко възможно да отидем в Катар
Българската православна църква отбеляза Рождество Христово с празнична служба
Българската православна църква отбеляза Рождество Христово с празнична служба