НОВИНИ

69 пункта ще ваксинират деца от 5 до 11 години, желателно е предварително записване

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 21.12.2021 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
Още
Слушай новината

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на отдел "Надзор на заразните болести" д-р Кремена Пармакова и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов дадоха брифинг във връзка с ваксинацията на деца на възраст от 5 до 11 години.

Вижте повече подробности в прякото включване на Мая Димитрова

Особеното е, че тази ваксина е наистина педиатрична, тя е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена и разликата е, че тя съдържа три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество, обясни доц. Кунчев.

Изследвания в Европейската агенция по лекарствата показаха, че при трикратно по малко съдържания, тя дава същия и сравним ефект както ваксината при възрастни, уточни той.

Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа и децата трябва да се групират така, че когато се съберат 10, да се използва флакон. Това е причината разпределянето на ваксините да е съсредоточено в определен брой центрове.

Препоръчваме горещо на всички, които желаят да направят предварителна уговорка за час, за да не се налага да чакат родителите. Разбира се, ако отидат директно в пункта, никой няма да ги върне, уточни доц. Кунчев.

За момента не обсъждаме бустерна доза за децата, допълни той.

Ваксините за деца могат да бъдат съхранявани по-дълго време. Когато вече се отвори флаконът, срокът за използване е 12 часа, съхранението в хладилни условия след отваряне е 10 седмици.

Нежеланите реакции са същите като при възрастните: лека болезненост при мястото на прилагане и лека температура.

69 пункта за ваксинация на деца ще работят на територията на страната, при интерес здравните власти са готови да разкрият допълнителни.

Извън областните центрове, допълнително разкрити пунктове ще работят в Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Троян, Лом, Велинград, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово.

Има надеждни данни, че ваксините могат да бъдат прилагани при тази възрастова група, уточни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Данните показват ефикасност от 91%, допълни той.

Хората имат притеснения по отношения на отложени във времето нежелани реакции. Задължително има проследяване поне 2 месеца на всички участници в клиничните изпитвания и то продължава и след приключването му, обясни Кирилов.

В ЕС на деца под 15 години са приложени над 18 милиона дози ваксини, което дава сериозна научна информация.

България е подсигурила достатъчно количество от всички категории ваксини, допълни Кирилов.

Как ще става ваксинацията?

Родител с детето посещава пункта - извършва се преглед от медицински специалист на детето, след това ваксината се прилага и се отразява в регистъра за ваксинация, съответно детето ще може да получи и цифров ковид сертификат, обясни д-р Кремена Пармакова.

Пунктовете, които ще прилагат педиатричните ваксини и до момента практикуват ваксинация, тоест те са наясно с условията на съхранение, допълни тя.

Няма да е необходимо съгласие за ваксинация и от двамата родители.

Епидемиолог: Деца с доказани алергии могат да се ваксинират

В България вчера пристигнаха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на "Пфайзер": 18 000 в "БулБио-НЦЗПБ" и по 12 000 в РЗИ-Пловдив и РЗИ-Велико Търново.

Педиатричните ваксини са различни от тези за възрастните и децата над 12 години.

"Флаконът е с 10 дози, трябва малко да се разреди. По различен начин е оцветена капачката на флакона. Малко по-различно е", обясни проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарства.

Над 15 милиона деца между 12 и 18 години вече са ваксинирани в Европейския съюз. Според представителя на България в Европейската агенция по лекарствата се очаква поне една трета от ваксинираните родители да ваксинират и своите деца.

Целия брифинг гледайте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установена е самоличността на децата, поставили камъни на пътя на влак
Установена е самоличността на децата, поставили камъни на пътя на влак
ВАС върна делото за събарянето на оранжерията в парк "Росенец"
ВАС върна делото за събарянето на оранжерията в парк "Росенец"